Jorge Semprún: una vida europea del segle XX

Una idea d’Europa

Semprún se sent europeu tant des d’un punt de vista literari com intel·lectual. A aquest sentiment hi ha contribuït la seva educació, però també les influències de diferents cultures. Fins que no s’aparta del comunisme, però, no s’identifica amb la idea d’una Europa política. L’any 2005 publica amb el polític francès Dominique de Villepin L’homme européen, on plasma la seva concepció d’Europa.

Segons Semprún, la pau a Europa solament és possible si abordem la història de les dictadures i consolidem els valors democràtics en el futur. A Alemanya li correspon un paper especial, perquè ha patit tant el nazisme com l’estalinisme. Així doncs, l’estat de la democràcia a Alemanya és determinant per a l’equilibri europeu i la democràcia en els altres països d’Europa. 

L’associació laxa de països ha de donar pas a una Europa unida. La democràcia reforça la riquesa cultural i lingüística i garanteix el que als ulls de Semprún és el bé suprem: la llibertat de cada individu.

El 7 de juny de 2011, en morir a París a l’edat de vuitanta-set anys, Jorge Semprún llega a la posteritat un bon nombre de novel·les i guions.