Jorge Semprún: una vida europea del segle XX

Al camp de concentració de Buchenwald

El gener del 1944 Jorge Semprún és deportat al camp de concentració de Buchenwald. Els nacionalsocialistes hi reclouen i assassinen persones que s’han oposat al règim o que consideren inferiors per raons socials i racistes.

Arribant al camp, els nazis el classifiquen com a «polític espanyol» amb el número de pres 44904. Tot i que en realitat Semprún és estudiant universitari, un pres alemany el registra com a estucador. Aquesta decisió probablement li salva la vida, perquè els obrers són útils per al camp. Com que sap alemany, l’organització de resistència que actua il·legalment a Buchenwald l’assigna a l’anomenada «Secció Estadística», encarregada d’organitzar els treballs forçats. Això el protegeix de treballs corporals feixucs. Els presos que treballen en la «Secció Estadística» han d'elaborar llistes per als diversos comandos de treballs forçats i per als transports als subcamps de Buchenwald.

L’11 d’abril de 1945 l’exèrcit nord-americà arriba al camp i aviat organitza la repatriació dels supervivents. Semprún torna a París. A Espanya, Franco havia guanyat la guerra i havia establert una dictadura.