Celebra amb nosaltres les Jornades Europees de Patrimoni 2023

Les Jornades Europees del Patrimoni, una iniciativa del Consell d'Europa i la Comissió Europea, se celebren anualment a tota Europa. Palaus, castells, monestirs, jaciments, jardins històrics, i altres espais patrimonials com els museus, obriran les seves portes perquè els ciutadans gaudeixin de visites gratuïtes i puguin conèixer en profunditat el seu patrimoni.

A Catalunya es celebren les Jornades Europees de Patrimoni (JEP), des del 1991, amb l'objectiu d'apropar el patrimoni monumental de Catalunya a tota la ciutadania. El lema de l'edició d'enguany, proposat pel Consell d'Europa, és "Patrimoni viu", fent referència a les pràctiques, els coneixements i les habilitats que es transmeten de generació en generació, i que actualment es continuen mantenint. El lema "Patrimoni viu" vol donar l'oportunitat a les institucions, entitats i associacions que participen en les Jornades Europees de Patrimoni d'organitzar activitats que permetin fixar-nos més detingudament en el treball dut a terme pels guardians del nostre patrimoni.

Dissabte 14 d'octubre. Activitats gratuïtes

  • Visita guiada a l'edifici: D'edifici portuari a MHC 

Sovint quan visitem un museu ens fixem en el contingut, en les peces que s'hi exposen... però a vegades també cal observar el continent. L’edifici que acull el museu té una interessant història que comença el 1881 amb el projecte per construir els Magatzems Generals de Comerç del port de Barcelona. L’enginyer Maurici Garran es va inspirar en els edificis portuaris anglesos de l’època i va incorporar les darreres novetats tècniques com ascensors i cintes transportadores. Al llarg de la visita podrem observar els trets que perviuen d’aquesta primera etapa.

Després de diverses vicissituds, l’edifici va estar a punt de desaparèixer en el marc de la transformació urbanística de Barcelona en motiu dels Jocs Olímpics. Actualment, és l’única construcció que es conserva del vell port industrial de Barcelona gràcies a la lluita d’una plataforma ciutadana a favor de la preservació del patrimoni portuari.

Es va iniciar així una nova etapa de l’edifici, canviant no només l’ús sinó també la seva arquitectura. De la mà de Josep Benedito i Rovira i Agustí Mateos els antics magatzems es van convertir en la seu del Museu d’Història de Catalunya. El projecte va saber conjugar la tradició portuària amb el dinamisme de l’arquitectura contemporània, establint un diàleg entre allò vell i allò nou.

És un edifici considerat Bé Cultural d’Interès Local. La visita implica moure’s per diferents espais i interiors i exteriors del museu. S’acaba la visita a la terrassa de l'edifici per veure les espectaculars vistes sobre el port de Barcelona.

Visita amb el suport d’una persona intèrpret de la llengua de signes.

Informació pràctica

  • La Ciutat immortal: joc de pistes

Joc narratiu d’enginy i observació destinat a joves a partir de 12 anys, que es desenvolupa a l’exposició permanent del museu. Els jugadors s’organitzen en diferents equips que gestionen l’esdevenir d’una ciutat durant diverses etapes històriques, tot resolen els reptes que se’ls plantegen, obtenint recursos i prenent decisions que afectaran al seu destí en els segles posteriors. enigmes i gestiona la teva ciutat a través dels segles.

El joc està pensat per nois i noies entre els 12 i els 14 anys, però a l’equip hi pot participar un adult acompanyant. Per jugar cal formar un equip de 2 a 5 persones.

Informació pràctica

Diumenge 15 d'octubre. Portes obertes i activitats gratuïtes

  • Visita guiada a l'Exposició Permanent: La memòria d'un país

L’exposició permanent del Museu d’Història de Catalunya, La memòria d’un país, mostra la història mil·lenària dels homes i dones que han viscut en les terres que avui coneixem amb el nom de Catalunya. Amb el títol Catalunya, un viatge en el temps, us proposem fer un recorregut per la nostra història, des de la prehistòria fins a l’actualitat, seguint l’exposició de la mà d’un guia que ens ajudarà a seguir el fil de la història de manera senzilla, amena i sovint salpebrada amb algunes de les anècdotes i curiositats. Visita amb el suport d’una persona intèrpret  de la llengua de signes.

Informació pràctica

  • Portes obertes a la nostra Exposició Permanent

L'exposició permanent del Museu d’Història de Catalunya, La memòria d'un país, mostra la història mil·lenària de les persones que han viscut en les terres que avui coneixem amb el nom de Catalunya. Un recorregut interactiu per les principals èpoques, cultures, esdeveniments i personatges que han conformat la història de Catalunya.

Informació pràctica

Nota / Condicions d’accés a les activitats:
  • Per tal d’evitar aglomeracions recomanem adquirir entrada a través del web. Per assegurar accés a les activitats amb aforament limitat caldrà que reserveu la vostra plaça a la pàgina web del Museu d’Història de Catalunya.