El Museu d’Història de Catalunya instal·la bucles magnètics als taulells d’atenció al públic

Avui, dilluns 29 d’octubre, s’ha instal·lat bucles magnètics fixos als taulells d’atenció al públic del Museu. Aquests sistemes eliminen les barreres de comunicació auditiva, proporcionen autonomia i afavoreixen la integració de persones amb discapacitat auditiva (ja sigui lleu o severa). Són dispositius bàsics de millora de l’accessibilitat a museus i monuments.

Aquesta acció s’emmarca dins el projecte ARTIS – POCTEFA que està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

ARTIS (Art per la inclusió social)

ARTIS és un projecte de cooperació entre França (Occitània) i Catalunya, impulsat pel Departament de Cultura, que s'emmarca en el programa POCTEFA (Programa Operatiu de Cooperació Transfronterer España França Andorra).

Objectius:

  • ARTIS té com a objectiu principal donar resposta als reptes d’inclusió i accessibilitat dels equipaments culturals del territori transfronterer (occità i català) a partir de la creació de programes específics adreçats als col·lectius amb més risc d’exclusió per motius socials o sanitaris.
  • ARTIS es vol posicionar com un instrument de cohesió social que permeti incrementar la participació ciutadana dels col·lectius més vulnerables en activitats culturals. 

Qui forma part de l’ARTIS

Els socis que conformen el projecte:

  • Socis catalans:
    • Departament de Cultura, com a cap de fila
    • Agència Catalana del Patrimoni Cultural
    • L’Auditori
    • Museu Nacional d’Art de Catalunya
  • Socis francesos:
    • Consell Departamental dels Pirineus Orientals
    • Museu d’Art Hyacinthe Rigaud
    • Orquestra Nacional del Capitole de Toulouse

Els bucles magnètics

Un anell d’inducció magnètica, o un bucle magnètic, és una ajuda auxiliar per a usuaris d’ajudes auditives (audiòfons o implants coclears). L’anell permet fer arribar el senyal d’àudio a l’implant o a l’audiòfon eliminant-ne el soroll de fons que hi pugui haver.

És un sistema de so que transforma un senyal d'àudio en un camp magnètic que és rebut pels audiòfons dotats de posició "T" (telebobina). Aquests audiòfons tenen una bobina que transforma aquest camp magnètic novament en so dins de l'orella de l'usuari, de manera que el so arriba a la persona sorda de manera nítida i intel·ligible.

Els bucles magnètics són una opció cada vegada més utilitzada en els entorns públics, ja que millora molt la comunicació per a les persones amb pèrdua auditiva i amb sordesa. Si una persona porta un implant coclear o un audiòfon amb posició “T”, pot escoltar gràcies al bucle magnètic el so emès per un dispositiu. Aquest so arribarà directament a la pròtesi auditiva de la persona sorda i no sentirà el soroll ambient, ni les reverberacions ni les converses properes.

Bucle magnètic fixe als taulells d’atenció al públic

La instal·lació del bucle inductiu fix en els taulells d’atenció al públic facilita la comunicació als usuaris amb ajudes auditives. La cobertura d’aquests equips és d’aproximadament un metre, per tal de garantir la confidencialitat de la conversa.

Bucle magnètic individual

Els bucles magnètics individuals permeten que l’usuari rebi un senyal auditiu de millor qualitat directament al seu audiòfon o implant coclear des d’un dispositiu. No requereixen pre-instal·lació i es poden utilitzar en els següents casos:

En visites guiades: la persona encarregada de conduir la visita es col·loca l’aparell emissor al coll mentre que la persona amb dificultat auditiva pot escoltar les explicacions de manera més nítida al seu audífon amb el sistema receptor junt amb el bucle individual de llaç.

En l’ús d’audioguies o altres dispositius amb sortida d’àudio: en aquest cas es connecta el bucle individual en forma de llaç directament a la sortida d’àudio del dispositiu de la mateixa manera que es fa uns auriculars, amb sortides minijack de 3,5mm.

Responsabilitat social

El Museu pretén acostar la seva tasca a les persones amb audició reduïda, i alhora, vol convertir-se en un espai cada vegada més accessible a tots els públics en la seva diversitat i reafirmar-se així com a espai de cultura, educació i divulgació inclusiu, contribuint de forma activa al canvi social i a la construcció d’una societat més justa.

 Més informació: