Dones a les ones

La capsa de música

La música és consubstancial amb la ràdio. Al principi, les retransmissions es fan en directe amb orquestres i cantants des de l’estudi o des de sales de concert. Quan els sistemes de reproducció i enregistrament es perfeccionen, la música continua essent la protagonista a totes les emissores d’arreu, fet que defineix la ràdio com un mitjà d’entreteniment. Els discos sol·licitats i dedicats han omplert moltes hores de programació i les locutores hi han estat ben presents acompanyant l’audiència. A partir de la dècada del 1960, amb nous formats com les radiofórmules, les emissores programen diferents estils de música, però a les radiofonistes especialitzades en la presentació musical els costa molt guanyar-se el reconeixement.

Música i paraules

A mesura que s’aconsegueixen millores, les emissions musicals es converteixen en espais presentats per locutores, actrius i cantants, que combinen la tasca de locució amb la recitació d’un poema o la interpretació d’una cançó. Amb la República, la ràdio agafa embranzida i moltes localitats posen en marxa la seva emissora local, cosa que dona entrada a les veus femenines que desenvolupen la seva tasca de locutores, sobretot presentant els discos sol·licitats o dedicats.

La ràdio més popular

Els programes musicals són un gran encert perquè connecten amb l’audiència més jove. Els dials més innovadors s’especialitzen en l’emissió de diferents tipus de música, sovint a través de les radiofórmules. Les locutores i presentadores d’aquest tipus de format aprenen des de la dècada del 1970 a fer autocontrol, que consisteix a fer sonar la peça musical per antena mentre parlen pel micròfon, com en les dècades del 1930 i 1940. Les professionals s’han hagut de reciclar pel pas del sistema analògic al digital i no els ha estat fàcil aconseguir ser reconegudes, ja que es té la idea que la veu masculina encaixa millor amb la figura del disc jockey.

La música, en català

A finals del 1982 es concedeix la llicència als antics socis de la cooperativa de Ràdio Associació de Catalunya (RAC). La Generalitat de Catalunya signa un conveni amb RAC, que inicia la seva programació el 2 d’abril de 1984 com a Ràdio Associació de Catalunya, RAC 105, compartint estudis amb Catalunya Ràdio, i posa en marxa la primera radiofórmula musical en català de la història. La programació musical d’una radiofórmula és avui una de les mostres d’especialització radiofònica més reeixida.