Tàpies. Art i activisme

Del 7 de novembre a l’11 de setembre

Antoni Tàpies va ser un dels artistes més implicats en l’Assemblea de Catalunya, la plataforma unitària que aglutinà, entre el 1971 i el 1977, l’oposició catalana política i social contra la dictadura del general Franco. Es va fundar el 7 de novembre de 1971 en una reunió constituent al convent de Sant Agustí de Barcelona que va aplegar més de dues-centes persones. Per sufragar les multes als organitzadors, Antoni Tàpies va crear un gravat amb el número 7, que al seu torn era una translació gràfica de l’obra 7 de novembre, una pintura de grans dimensions realitzada el 1971 per commemorar la fundació de l’Assemblea de Catalunya, que des del 2005 està dipositada al Parlament de Catalunya. Amb motiu de la commemoració del cinquè aniversari de la creació de l’Assemblea de Catalunya, Tàpies va realitzar una nova edició del gravat original.

Tàpies col·laborà en molts actes organitzats per l’Assemblea de Catalunya, com les manifestacions en favor de l’amnistia als represaliats polítics i contra la pena de mort, o en el cartell de la Marxa de la Llibertat, la gran concentració multitudinària que el 1976 transità per tots els pobles de Catalunya reivindicant l’amnistia, el dret a l’autodeterminació i la represa de l’Estatut de Núria del 1932. Anys més tard Tàpies va ser autor, junt amb Joan Gardy Artigas, de l’enorme mosaic commemoratiu de la darrera gran manifestació organitzada per l’Assemblea de Catalunya: la celebració de l’11 de setembre a Sant Boi l’any 1976.

El mosaic de l’11 de setembre a Sant Boi

El mosaic d’Antoni Tàpies en col·laboració amb Joan Gardy Artigas es va inaugurar el 13 de març de 1983, en homenatge a la històrica Diada de Sant Boi de l’11 de setembre de 1976. Tàpies va dissenyar les quatre barres en forma de fletxa, com a símbol de projecció de futur, sobre una gran S i la inscripció «11 de setembre». El ceramista Joan Gardy Artigas, fill de Llorenç Artigas, es va encarregar de treballar amb l’artista la translació de l’obra preparatòria al mosaic, format per peces de marbre i gres. El mosaic, amb unes dimensions de deu per quinze metres, es va col·locar en una gran plaça dissenyada per l’arquitecte Miquel Roa.

La Diada del 1976, que va tenir Pere Portabella com un dels principals organitzadors, va ser una iniciativa de l’Assemblea de Catalunya per mobilitzar el poble català en la primera celebració de la Diada des de la mort de Franco. Amb Adolfo Suárez acabat d’arribar al poder, es va negociar amb el Governador Civil de Barcelona que se celebrés a Sant Boi, que és on es troba la tomba de Rafael Casanova, i on finalment s’hi reuniren més de trenta mil persones.