Club de lectura, (11a ed.) Mirades de dones

La literatura ens permet observar com la perspectiva sobre determinats temes canvia amb el temps i el context. Els llibres d’aquest cicle ens plantegen una mirada sobre les relacions humanes, l’amistat, l’amor, la maternitat, la sexualitat, el gènere i la identitat des del punt de vista de dones de diferents èpoques. A través de la seva mirada copsarem el context històric i social que les envolta

Properes sessions i lectures

1. Tothom hauria de ser feministaChimamanda Ngozi Adichie
Fanbooks, 2021, Traducció: Scheherezade Surià

Data: 4 d'octubre 

Col·laboradora: Remei Sipi Mayo, escriptora i activista, experta en gènere i desenvolupament.

Chimamanda Ngozi Adichie va recollir en una conferència diferents significats del mot feminisme en ple segle XXI, va donar veu a diverses experiències de dones i va centrar l’atenció en els problemes de gènere. Posteriorment, aquesta conferència s’ha publicat com a llibre i ens serveix de marc introductori per aquest cicle.

Ressenyes:

https://turquoiseliteratura.com/2017/12/20/resena-tothom-hauria-de-ser-feminista-de-chimamanda-ngozi-adichie/

https://bibarnabloc.cat/2017/06/13/feminista-chimanda-ngozi-adichie/

https://www.catorze.cat/biblioteca/tothom-hauria-ser-feminista-4-91406/

2. Cendres, d'Aurora Bertrana 

Ela geminada, 2022

Data: 9 de novembre

Col·laboradora: Adriana Bàrcia, escriptora i especialista en l’obra d’Aurora Bertrana.

A partir del relat sobre la decadència d’un matrimoni burgès, Aurora Bertrana ens introdueix en les relacions amoroses i sexuals a principis del segle XX.

Emmarcada en l'abans i el després de l'esclat de la Guerra Civil, i situada entre Barcelona, la Costa Brava, Ginebra i l'Alta Savoia, l'obra dissecciona el fracàs d'un matrimoni burgès. Bertrana parla obertament de l’homosexualitat, fet que va condemnar l’obra per l’escàndol que podia suposar per la moral de l’època.

Ressenyes:

https://www.nuvol.com/llibres/una-novel-la-inedita-daurora-bertrana-250806

 

3. Cap al far, Virginia Woolf
Bernat Metge Universal, 2022, Traducció: Xavier Pàmies

Data: 13 de desembre

Col·laboradora: Maria Cabrera Callís, poetessa i professora universitària.

Woolf en planteja una reflexió sobre els rols de les dones a principis de segle XX i el desig de canviar-los a través de la creació artística. Ens retrata tres moments diferents dels estius que la família Ramsay passa a l’illa escocesa de Skye, entre els anys 1910 i 1920, per reflexionar sobre la complexitat de les relacions humanes, la naturalesa de l’art, el paper de la dona dins de la família, la càrrega mental o la subjectivitat de l’individu.

 Ressenyes: 

https://carbonera.cat/cap-al-far-de-virginia-woolf/

https://llegim.ara.cat/critiques-literaries/virginia-woolf-cap-far-xavier-pamies_1_4404030.html

4. Hem d'acollir les dones estrangeres, Flora Tristán
Cal Carré, 2022. Traducció: Valèria Gaillard Francesch

Data: 10 de gener

Col·laboradora: (pendent de confirmació)

“Durant molt de temps he viatjat sola i he estat una estrangera; conec, per tant, tota la desgràcia d’aquesta cruel situació. M’he trobat estrangera a París, a les ciutats de províncies, en pobles i balnearis. També he recorregut diversos indrets d’Anglaterra i la seva immensa capital. He visitat una gran part d’Amèrica, i aquestes paraules no són altra cosa que l’eco de la meva ànima, perquè només sé parlar de coses que he experimentat jo mateixa.”

En aquesta obra de 1835, Flora Tristán reflecteix les situacions que ha viscut com a dona que viatja sola. El llibre esdevé així un manifest sobre solidaritat i feminisme al segle XIX, però amb vigència per les actuals crisis de refugiats bèl·lics i climàtics.

Ressenyes:

https://www.nuvol.com/llibres/flora-tristan-a-actualitat-240513

5. Vincles ferotges. La dona singular i la ciutat, Vivian Gornick
L'Altra Editorial, 2020. Traducció: Josefina Caball

Data: 15 de febrer

Col·laboradora: Júlia Bacardit, crítica literària i periodista

Un volum que recull dos llibres de memòries de Vivian Gornick a través dels quals reflexiona sobre les relacions humanes i sobre la conquesta de l'espai urbà per part de les dones.

Vincles ferotges (1987) és un testimoni coratjós i inspirador sobre els lligams familiars, construït a partir de converses, records i discussions entre Gornick i la seva mare tot passejant per la ciutat de Nova York, que també té un paper importantíssim en tot el llibre. La dona singular i la ciutat (2015) és una oda a l'amistat, a l'amor i a la vida urbana teixida a la manera d'un collage narratiu que inclou converses sobre les relacions humanes, reflexions sobre el feminisme, el fet de ser dona, soltera i sense fills, i sobre l'evolució de l'amistat al llarg dels segles.

 Ressenyes:

https://www.laveudelsllibres.cat/noticia/32359/vincles-ferotges-la-dona-singular-i-la-ciutat-vivian-gornick

https://lalectora.cat/2022/09/13/6894/

https://www.elnacional.cat/lallanca/ca/critica/vivian-gornick-critica_175341_102.html

https://www.elnacional.cat/lallanca/ca/critica/irene-pujadas-vivian-gornick_183897_102_amp.html

6. Sexe fora de norma, Diversos autors
Raig Verd Editorial, 2022. 

Data: 8 de març

Col·laboradora: Meritxell Matas

Aquest recull dels relats guanyadors del  Premi de Literatura Eròtica Feminista, ens permetrà parlar sobre diferents formes d'entendre la sexualitat i el gènere.

Ressenyes: 

https://www.nuvol.com/llibres/el-sexe-crida-el-sexe-256502

7. Per què ser feliç quan podries ser normal?, Jeanette Winterson
Edicions del Periscopi, 2021. Traducció: Dolors Udina

Data: 12 d'abril

Col·laboradora: Clàudia Martori, especialista en Jeanette Winterson

Jeanette Winterson ens planteja els reptes de la identitat i l'orientació sexual en el marc de l’Anglaterra dels anys 60-80.

Quan la jove Jeanette Winterson va confessar a la seva mare adoptiva que s’havia enamorat d’una noia va rebre una resposta que la marcaria per sempre més: «Per què ser feliç quan podries ser normal?». Aquesta és la història d’una dona que no es rendeix. La història d’un esperit lliure que es va refugiar en els llibres i en la recerca de l’afecte per sobreviure en un món que no acceptava la seva manera de viure.

Una obra impregnada d’un humor ferotge que ens permet acompanyar l’autora en la seva cerca incansable de la felicitat. Reflexiva i generosa, Jeanette Winterson exposa les seves vivències i reivindica l’amor com la millor llar on viure.

Ressenyes:

https://www.catorze.cat/biblioteca/per-que-ser-felic-quan-podries-ser-normal-161986/

https://llegim.ara.cat/critiques-literaries/jeanette-winterson-periscopi-per-que-felic-quan-podries-ser-normal_1_4039838.html

https://lab.cccb.org/ca/jeanette-winterson-crec-en-lesser-huma-tot-i-que-ha-fet-coses-terribles/

8. Atrapa la llebre, Lana Bastasic
Edicions del Periscopi, 2020. Traducció: Pau Sanchis Ferrer

Data: 24 de maig

Col·laboradora: Lana Bastasic (en connexió des de Berlín)

Després de dotze anys sense saber res l’una de l’altra, la Sara, que ha emigrat a Dublín i viu allunyada dels fantasmes del passat, rep una trucada de la Lejla, que li demana que torni a Bòsnia i l’acompanyi a buscar el seu germà, desaparegut durant la guerra. Juntes aniran amb cotxe de Mostar a Viena en un viatge que, més que un retrobament inofensiu entre dues velles amigues, serà un camí a un cor de les tenebres profundament balcanitzat.

Amb el rerefons de la guerra dels Balcans, Lana Bastasic ens proposa un relat sobre l’amistat femenina i la recerca de la identitat (o identitats), no només nacional sinó com a dona.

Ressenyes:

https://llegim.ara.cat/critiques-literaries/segueixi-cotxe_1_3846936.html

https://www.ccma.cat/catradio/alacarta/el-mati-de-catalunya-radio/lana-bastasic-mai-pots-fugir-de-la-historia-lhas-dafrontar/audio/1073841/

Informació pràctica

Hora: 18.30 h.

Preu: activitat gratuïta

Lloc: Espai Àgora

Inscripció: inscripció gratuïta a mhcvisites.cultura@gencat.cat o al 932254244.