Jorge Semprún: una vida europea del segle XX

Semprún i la Fundació Ettersberg

L’any 1994 l’Associació Alemanya d’Editors i Llibreters distingeix la trajectòria de Jorge Semprún amb el Premi de la Pau. En el discurs d’agraïment que pronuncia a l’església de Sant Pau de Frankfurt desenvolupa la idea de fundar una institució europea amb una missió doble: abordar la història del nazisme i la dictadura comunista a Alemanya, d’una banda, i promoure el desenvolupament de les democràcies europees, de l’altra.

El turó d’Ettersberg, prop de Weimar, sembla un lloc ideal. Les passejades que Goethe hi va fer evoquen a Semprún la cultura alemanya, però aquest indret també està vinculat a les dues dictadures que Alemanya va patir al llarg del segle XX. Entre el 1937 i el 1945 s’hi va ubicar el camp de concentració nacionalsocialista de Buchenwald. Entre el 1945 i el 1950 els ocupants soviètics van confinar en aquest recinte, rebatejat amb el nom de «Centre de Detenció Especial núm. 2», persones que havien exercit càrrecs durant el nazisme o que el règim soviètic veia com a espies.

El discurs d’agraïment de Semprún dona impuls a la Fundació Ettersberg, que finalment es crea l’any 1999. Seguint la visió de l’escriptor, la Fundació investiga la història i la caiguda de les dictadures europees, alhora que amb la seva tasca educativa reforça la democràcia.