Jorge Semprún: una vida europea del segle XX

Escriure sobre Buchenwald

Durant gairebé vint anys Jorge Semprún es veu incapaç d’escriure sobre les seves vivències al camp de concentració de Buchenwald. Comença alguns escrits, però els abandona inacabats. Escrivint se sent molt a prop del camp i, alhora, de la mort. Escriure sobre un altre tema, però, tampoc no és cap opció. És per això que, de primer, es dedica a la política, per ocupar-se del futur.

L’any 1963 Semprún comença a abordar el trauma i publica Le grand voyage, la seva primera novel·la. Aquesta obra tracta del viatge dins del vagó del tren amb què, al llarg de diversos dies, el van portar de França a Buchenwald. La novel·la li val el Premi Formentor. L’èxit literari en part li facilita separar-se del PCE.

A la novel·la Quel beau dimanche! (1980), publicada vint anys després, Semprún se centra en el camp mateix. L’autor té una concepció política de la literatura: mentre que Le grand voyage encara està marcada per idees comunistes, a Quel beau dimanche! es palpa l’abandó d’aquesta ideologia.

La novel·la L’écriture ou la vie (1994) tracta de l’alliberament de Buchenwald i dona fama mundial a l’autor. La seva vida no deixa de proporcionar-li matèria per a les novel·les que escriu. Els temes centrals d’aquesta obra són la germanor i la mort. A més de les novel·les sobre Buchenwald també publica nombrosos llibres sobre els anys que va passar al PCE.