Crim i delicte

Crim organitzat

Va arribar un dia, però, que ja ningú no va poder continuar negant l’existència del crim organitzat en aquest país. Espanya s’havia omplert de turistes que buscaven sol i platja i, entre ells, havien arribat delinqüents, ja fos per estiuejar, per amagar-se si els perseguien o per invertir en béns immobiliaris i blanquejar els diners aconseguits fraudulentament als seus països. Era qüestió de temps que els contrabandistes de tabac gallecs decidissin aprofitar la seva infraestructura de llanxes, magatzems i sistemes de distribució per al tràfic de cocaïna o heroïna, i que els mafiosos de fora comencessin a comprar polítics d’aquí i el crim organitzat es pogués considerar definitivament implantat entre nosaltres. 

El cas Bardellino

L’any 1984, la justícia espanyola havia detingut Antonio Bardellino, mafiós italià cap del clan Casalesi, capo di tutti i capi vinculat a la Cosa Nostra. Al mes de febrer, va aconseguir la llibertat sota fiança en circumstàncies estranyes i va aprofitar per escapar-se. El van deixar anar els magistrats Ricardo Varón Cobos, de l’Audiència Nacional, i Jaime Rodríguez Hermida, del Tribunal Suprem, que posteriorment van ser suspesos de sou i feina per prevaricació i suborn, i que van ser expulsats de la carrera judicial. A propòsit d’aquests fets, es va saber que, durant el mateix any 1984, Itàlia va sol·licitar a les autoritats espanyoles vint-i-vuit extradicions, de les quals l’Audiència Nacional només en va concedir dotze. 

El cas Vaccarizzi

El 14 de juliol del mateix 1984, una dona anomenada Antoinette Ferré va cridar, des del carrer Provença, el nom d’un dels reclusos que eren a la presó Model de Barcelona. Raymond Vaccarizzi va apropar-se a la finestra per parlar amb aquella dona des de l’altra banda dels barrots, com ja era costum, i des de l’àtic d’un edifici de l’altra banda del carrer, amb un fusell de mira telescòpica, li van disparar un tret al cap i el van matar. 

Raymond Vaccarizzi era el cap d’una perillosa banda de delinqüents internacional. La màfia lionesa. 

Aquestes dues notícies van sacsejar l’opinió pública i, des d’aquell moment, el crim organitzat es va instaurar a les notícies de la premsa del nostre país i ens van envair les drogues més devastadores.