L’emigració del Marroc vers Catalunya es va iniciar fa ja més de mig segle. Aquesta mobilitat humana, que va començar a finals de la dècada dels seixanta del segle passat i ha perdurat fins avui de manera extensiva arreu del territori català, ha construït un lligam estable entre ambdues societats. Actualment, prop de tres-centes mil persones d’arrels marroquino-catalanes viuen a Catalunya, i una cinquena part d’elles ja han nascut en aquesta terra.
L’experiència migratòria ha configurat la memòria particular de moltes famílies d’origen marroquí, que han vist néixer i créixer aquí els seus fills, amb la qual cosa han transformat l’emigració en arrelament. Un arrelament que es troba en procés i que és resultat de la interacció i el contacte amb la societat catalana que, en major o menor grau, ha sabut oferir a aquest col·lectiu oportunitats per integrar-s’hi.
L'exposició Del Marroc i de Catalunya. Memòria viva entre emigració i arrelament aborda totes aquestes qüestions. A continuació, podeu descarregar-vos el llibret de sala de la mostra.
Fitxa tècnica
- Edició: Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura, Agència Catalana de Patrimoni Cultural, Museu d’Història de Catalunya.
- Coordinació: Raquel Castellà
- Textos: Jordi Moreras
- Disseny gràfic: Lali Almonacid
- Assistent disseny gràfic: Núria Tressera
- ISBN: 978 – 84 – 393 – 9449 – 5
- DL.: B 16462-2016
- Preu: Gratuït
- © de les fotografies:
Agefotostock, Arxiu Fotogràfic de Barcelona, Almy, Col·lecció Belghazi Jamal, Benabdeslam, Sebastián Conejo, Fotolia, Cristina Guillamón, Jordi Moreras, Inés Valero, 123RF