Colònies Industrials

El catàleg de l'exposició Colònies Industrials aborda el fenomen històric i social de les colònies industrials. El catàleg explica de forma didàctica i entretinguda la vida al voltant de la fàbrica i com funcionaven organitzativament i social (els seus horaris i ritmes de treball, la vida social i el lleure dels seus habitants), alhora que mostra com eren arquitectònicament i perquè se situaven geogràficament als llocs on podien explotar els recursos naturals i on es podien construir línies ferroviàries de transport de matèries primeres i mercaderies.

Aquest fenomen va lligat a l’aprofitament de l’aigua com a model energètic català, un important precedent en l’ús d’energies alternatives, i que tenia com a rerafons la mancança de gran fonts d’energia i matèries primeres. Però l’exposició també mira cap endavant plantejant les alternatives de futur del nostre passat industrial, tot recuperant la memòria històrica (amb especial atenció als testimonis gràfics i orals que els protagonistes o les seves famílies han aportat). L’exposició ha estat comissariada per l’historiador Carles Enrech i el periodista Xavier Martí i presenta un plantejament museogràfic de gran impacte i atractiu visual amb l’ús d’audiovisuals i escenografies que recreen els espais de les colònies.

Fitxa tècnica 

  • Autors:  Carles Enrech, Llorenç Ferrer, Roser González, Jeroni Marín, Xavier Martí, Àngel Miralda, Joaquim Sabaté, Rosa Serra, Pere Vall i Lluís Virós. Coordinació: Isabel Ruiz.
  • Editors: Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació i Museu d'Història de Catalunya.
  • ISBM: 978-84-393-8174-7
  • Preu: 30 €
  • Pàgines: 285
  • Mida: 29,6x21x2,1 cm

Consulta més Publicacions del Museu