Tret de sortida als actes de commemoració de l’Any Francesc Català-Roca, el fotògraf català més important del segle XX.

  • L’acte oficial d’obertura tindrà lloc aquest dissabte 19 de març a la seva població natal, Valls
  • Es preveuen diverses exposicions, conferències i altres activitats durant l’any per fer arribar l’obra de Francesc Català-Roca arreu del territori
  • El Departament ha habilitat el web de l’Any Francesc Català-Roca, on es recull informació, fotografies i l’agenda d’actes previstos que s’anirà actualitzant durant l’any

Aquest matí, en roda de premsa, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga ha donat el tret de sortida als actes commemoratius del centenari del naixement de Francesc Català-Roca, el fotògraf català més important del segle XX i una figura influent internacionalment, l’obra del qual es troba entre les primeres figures de la fotografia universal. A la presentació de la commemoració hi ha pres part, a més de la consellera, la degana del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), Assumpció Puig i Hors; la comissària de la commemoració, Laura Terré Alonso, doctora en Belles Arts per la Universitat de Barcelona i assessora des de 2013 del Pla Nacional de la Fotografia, i un dels fills de Francesc Català-Roca, l’Andreu Català Pedersen.

 

La consellera Garriga ha declarat que “encetem un any centrat en la figura de Català- Roca, però també en tota la seva nissaga, parlar de la qual és com parlar de tota la història de Catalunya i de les seves vivències “. La consellera ha destacat “la sensació de proximitat que suposa l’obra del fotògraf , però que aquesta és justament fruit de l’excel·lència del seu treball, doncs només aquells que tenen el seu nivell en aquest sentit  poden fer que la seva feina de captació de moments únics poden fer que això sembli fàcil”. Garriga ha afirmat que amb l’Any Català Roca “ tota Catalunya podrà ser conscient de la importància d’aquest fotògraf i la seva obra podrà arribar a tothom”. La comissaria Laura Terré ha avançat que “ja s’està treballant en un documental sobre els cent anys de treball i creació de Francesc català-Roca, que està en fase de guionatge i que serà produït per BAS” .

 

Per la seva part, la degana del COAC ha recordat el paper de l’organisme que representa en tant que dipositari del fons del fotògraf: “El fons està dipositat des de 2007. Francesc Català-Roca és el gran fotògraf de l'arquitectura catalana del segle XX i l'arquitectura dels nostres grans arquitectes no es pot entendre sense la foto de Francesc. Ell és dels millors fotògrafs del país i del món sencer i converteix la fotografia en una obra d'art. El seu enquadrament arquitectònic, la llum i el contrast són arquitectura en si mateixa”. El seu fill Andreu ha volgut recordar també la figura del seu oncle, que juntament amb la del seu “pare evidencien el treball de bones persones”. Andreu Català s’ha declarat aclaparat i gratament sorprès “per haver pogut constatar en poc temps i sortint d’una pandèmia com ha sorgit tot un doll de treball ingent de molta gent que manifesta el reconeixement cap a la feina dels català”.

 

L’Any Francesc Català-Roca té com a objectiu posar en valor la mirada del fotògraf, l’obra del qual travessa i observa el segle XX, la seva història, cultura, costums i canvis socials. Una obra que, des de múltiples vessants, es relaciona amb disciplines, personatges i territoris que la fan extensament coneguda i interessant. El seu arxiu fotogràfic, propietat dels fills, està dipositat a l’arxiu del Col·legi  d'Arquitectes de Catalunya i compta amb més de 200.000 imatges. Abasta un extens període de la història, des de la postguerra fins als anys noranta, i tots els gèneres imaginables: la fotografia de retrat, industrial, de paisatge, de monuments, de reportatge, i sobretot d’arquitectura, registre insubstituïble per al coneixement de l’arquitectura moderna a Espanya. També va experimentar amb el cinema.

 

El seu estil combina enginy, realitat i bellesa. Els seus punts de vista són insòlits, amb enquadraments arriscats i composicions originals, sense extralimitar mai la puresa del registre fotogràfic. Les il·luminacions, sempre amb llum natural, plenes de sentit i força, amb la fermesa del pols per tal de captar els moguts justos amb la llum disponible. Però el més significatiu del seu estil ha estat la seva capacitat d’empatia cap als éssers que va retratar, ja fossin gent comuna o grans artistes, i la capacitat de fer seu l’espai que l’envoltava mitjançant la comprensió de la llum. Durant les últimes dècades de la seva carrera va desenvolupar la fotografia en color.

 

Per al desenvolupament de la celebració, s’ha constituït un consell assessor format per personalitats com Daniel Giralt-Miracle, directors d’equipaments nacionals com el MNAC i l’Arxiu Nacional de Catalunya, entitats culturals com la Fundació Joan Miró i representants familiars i del Departament de Cultura, que treballaran amb altres institucions, entitats i associacions del territori per propiciar des de l’Any Francesc Català-Roca la celebració d’esdeveniments culturals que posin en valor la seva figura. El primer acte commemoratiu tindrà lloc aquest dissabte 19 de març a la població natal del fotògraf, Valls. A les 12 hores, es farà la descoberta de la placa commemorativa a la casa on va néixer amb l’actuació de les Colles Joves i Vella dels Xiquets de Valls que aixecaran uns pilars d'homenatge a l’artista. Seguidament, a les 12.30 hores s’obrirà al públic l'exposició “Autoretrats de Francesc Català-Roca” al Museu de Valls. Jordi París, director del Museu i amic del fotògraf, en farà una semblança i comentarà les activitats que s’organitzaran a Valls al llarg de l’Any.   

  

L’inici de l’Any coincideix amb l’exposició que acull actualment el Museu d’Història de Catalunya, “Els Català, fotògrafs d’un segle”, una gran mostra sense la qual no es pot explicar l’obra de Francesc Català-Roca i que aprofundeix en l’ingent llegat de la nissaga formada pel mateix Francesc, el seu pare Pere Català i Pic, i el seu germà Pere Català i Roca del qual se celebraran 100 anys del seu naixement el 2023.

 

A partir d’aquesta gran mostra s’organitzaran diverses exposicions, conferències, projectes educatius i altres activitats amb l’objectiu de fer arribar l’obra de Francesc Català-Roca arreu del territori. A Valls se succeiran una sèrie d’exposicions que mostraran diverses facetes del fotògraf i la seva vinculació amb la seva població natal: “Francesc Català-Roca i els fotògrafs del seu temps” (abril-juny), “Francesc Català-Roca. Un llibre per Valls” (juny-juliol) i “Testimonis d'homenatge de Francesc Català-Roca” que recollirà el testimoni que van deixar artistes com Tàpies, Guinovart, Chillida, Colita i de personalitats i amics arran de la mort del fotògraf. A la Sala Fortuny del Centre de Lectura de Reus, de juliol a setembre, es podrà veure la mostra itinerant “El Dalí de Francesc Català-Roca”, produïda pel Museu de Valls, i a Barcelona, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya organitzarà a la tardor la mostra “Francesc Català-Roca. Arquitectures sense pedigrí”.

 

La XII Biennal de Fotografia Xavier Miserachs, que se celebrarà del 30 de juliol al 9 d’octubre de 2022 a Palafrugell (Baix Empordà), mostrarà dues exposicions inèdites de Francesc Català Roca. Una, comissariada i produïda per la Biennal, es podrà veure al Museu del Suro de Catalunya i l’altra, comissariada i produïda per la Biennal i la Fundació Josep Pla, a la seu de la fundació de l’escriptor empordanès. Així mateix, el COAC, juntament amb l’Arxiu Nacional de Catalunya, prepararan l’exposició “Els fotollibres de Francesc Català-Roca” que s’inaugurarà a principis del 2023.

 

L’Any Francesc Català-Roca es clausurarà amb una gran antològica al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). Fora de Catalunya, la Dirección General de Patrimonio Cultural de la Comunidad de Madrid i el festival PHotoESPAÑA presentaran una exposició a la secció oficial del festival a la sala de El Águila, que es podrà veure a partir del mes de juny fins al 18 de setembre de 2022. La mostra, comissariada per Oliva María Rubio, aplegarà quasi un centenar d’obres de l’autor, entre les quals s’inclouen imatges icòniques i altres menys conegudes, en un viatge en el temps de la ma d’un dels renovadors de la fotografia espanyola. La mostra es complementarà amb la publicació d’un llibre.

 

La commemoració de l’Any Català-Roca també vol ser una invitació a tots els agents culturals del país a implicar-se en la celebració de l’Any Francesc Català-Roca i, respectant estils i objectius propis, obtenir una reflexió diversa a partir de la seva obra. La comissària de l’Any ha avançat, durant la seva presentació, que “s’està en converses amb el Festival Revela’t; el Festival Mitgeres, de Valls; el Festival Lumínic, de Sant Cugat; així com amb la Virreina Centre de la Imatge; el Centre de Fotografia KBr; l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya, i la Fundació Fotocolèctània, a més de l’Academia de Bellas Artes de San Fernando i el Instituto Cervantes.”  

 

Tota la informació sobre la commemoració i els actes i activitats que s’organitzaran durant la celebració es poden consultar en el web de l’Any Francesc Català-Roca.