La pancarta «Per la llibertat dels presos polítics i exiliats» ingressa a les col·leccions del Museu d’Història de Catalunya per ser preservada com a testimoni dels recents fets polítics

Avui, dimecres dia 1 de desembre, el Molt Honorable President de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha fet lliurament al Museu d’Història de Catalunya de la pancarta «Per la llibertat dels presos polítics i exiliats» que va estar desplegada al balcó del Palau de la Generalitat i que va ser motiu de la seva inhabilitació, perquè formi part de la col·lecció del Museu.

Recordem que el president Torra va ser inhabilitat i multat amb 30.000 euros, el passat mes de setembre, per no haver retirat la pancarta en el termini marcat per la Junta Electoral Central durant el període electoral de la primavera de 2019, convertint-se en el primer president de Catalunya inhabilitat en exercici del seu càrrec.

“En aquest acte cedim la pancarta a favor dels presos polítics i exiliats al Museu d’Història de Catalunya. És un espai que visito sovint i que explica la història del país, on t’adones de com la història de Catalunya va absolutament lligada al combat per la llibertat i per l’esperança”, ha expressat el president Torra durant l’acte de lliurament, que ha tingut lloc al nou Espai Àgora del Museu. Han acompanyat al president, la directora general del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, Elsa Ibar; el director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Josep Manuel Rueda i la directora del Museu, Margarida Sala. 

El Museu d’Història de Catalunya, com a equipament nacional encarregat de conservar els objectes relatius a la història de Catalunya i de preservar la memòria col·lectiva del país, conserva i exposa objectes i documents referents a la nostra història política, social, cultural i econòmica que il·lustren totes les èpoques històriques. Amb aquesta missió, el Museu va sol·licitar el dipòsit permanent de la pancarta com a testimoni i memòria d’uns dels fets polítics recents que quedaran registrats en la memòria històrica i que han comportat la inhabilitació del president Torra. Com a institució de vocació nacional que representa la història del país, cal que conservi aquesta pancarta com a patrimoni en testimoniança de la seva transcendència política.

La pancarta serà registrada i catalogada dins les col·leccions del Museu i es prendran les mesures oportunes per garantir-ne la conservació dins de l’espai de reserva de l’equipament. Aquesta peça s’incorporarà a la col·lecció que el Museu d’Història de Catalunya recull sobre el procés polític que està vivint Catalunya i que es va iniciar el 2010 amb la incorporació de la pancarta cedida per Òmnium Cultural «Som una nació. Nosaltres decidim».

MHC (Roger Obiols)

MHC (Roger Obiols)

MHC (Roger Obiols)

MHC (Roger Obiols)