El Dia i la Nit dels Museus 2024

El proper dissabte 18 de maig de 2024 coincideixen dues celebracions vinculades als museus: el Dia Internacional dels Museus (DIM) i la Nit dels Museus.

Al Museu d’Història de Catalunya ho celebrarem amb una jornada de portes obertes, de les 10h del matí a la 1h de la nit, i amb un programa especial d’activitats.

PROGRAMACIÓ ACTIVITATS

A les 11h > Entramats Industrials (activitat familiar)

Visita dinamitzada per a famílies amb infants a partir de 6 anys en la qual ens endinsarem en el dia a dia de les fàbriques tèxtils del segle XIX.

Per participar-hi cal fer reserva prèvia a través d’aquest enllaç.

A partir de les 19h > Recreació històrica

Una experiència immersiva que ens traslladarà a finals dels anys 30, en època de la Guerra Civil. El vestíbul del museu es convertirà en un escenari d’aquest esdeveniment bèl·lic amb un tendal sanitari, una cantina i milicians que es posaran a la pell dels combatents que van lluitar a Catalunya i al front d’Aragó.

Recreació a càrrec de Recreació Històrica i Patrimoni Junts i el grup de recerca DIDPATRI.

De 19 a 23.30h > Escenificacions teatrals històriques

Per segon any consecutiu, durant la Nit dels Museus el MHC comptarà amb escenes teatralitzades a les sales de l’exposició ‘La memòria d’un país’. Es representaran escenes que van tenir lloc a Catalunya a tres èpoques diferents: 

  • El blat de Cató (edat antiga) - 19:15 i 21:15h
  • Pau i Treva de Déu (època medieval) - 19:50 i 21:50h
  • La colònia tèxtil (s. XIX) - 20:20 i  22:20h

Activitat a càrrec Plataforma Blanc i Negre, companyia dedicada a la divulgació històrica a través d’eines pedagògiques i d’entreteniment.

De 19 a 24h > Tastets gastronòmics històrics

El restaurant del museu oferirà tastets gastronòmics relacionats amb la cultura culinària de l’època romana, el segle XVII i el segle XIX.

La degustació inclou una copa de vi i un plat a triar entre tres opcions:

  • Sonsos fregits al garum. El garum era un condiment indispensable a l'època romana que es feia servir per potenciar el sabor i, en ocasions, com a substitutiu de la sal. Era una salsa líquida, molt popular, feta a base de vísceres de peix blau, macerades i fermentades. Es feia sobretot amb seitó, però també amb sardina, sorell o tonyina, entre d’altres. Un cop filtrat, s’emmagatzemava en àmfores per transportar-lo. Apareix en el famós receptari del cuiner romà Apici (De Re Coquinaria), del segle I dC.
  • Coca de recapte. Plat de la cuina tradicional catalana d'origen mediterrani que destaca per la seva senzillesa. Sobre una base de massa fina, s’hi afegeix qualsevol producte que es tingui a mà, fresc, reaprofitat, i s’enforna. Aliments bàsics i econòmics, combinats lliurement: verdures, carn, peix.
  • Bunyols de bacallà amb mel. Al segle XVII, en uns escrits del monestir de Poblet, es troba la primera menció d’un plat que combina bacallà i mel. De fet, el bacallà comença a ser conegut a Catalunya a partir del segle XVI, i acaba esdevenint un dels menjars tradicionals per quaresma. La seva preparació en forma de bunyol prové de la cuina d’aprofitament, i la combinació de dolç i salat és típica de l’època preindustrial.

Preu: 10€ / persona.

  

EXPOSICIONS EN CURS

 

Viladecans cartells

Exposició temporal que explora el paper destacat de Joan-Pere Viladecans (Barcelona, 1948) en el món del cartellisme. La mostra aplega la més gran selecció de cartells realitzats pel pintor català, així com llibres d’artista i col·laboracions editorials.

L’any 2023 li va ser atorgada la Creu de Sant Jordi pel seu treball artístic, un dels màxims reconeixements de la Generalitat de Catalunya.

Més informació

 

La memòria d’un país

La mostra permanent del MHC que ens proposa un viatge per la història de Catalunya, des de la prehistòria fins a l’actualitat. El recorregut inclou escenografies i mòduls interactius per viure la història en primera persona.

Més informació