10 anys de 'Som una nació. Nosaltres decidim'

Ja fa 10 anys de la gran manifestació que el 10 de juliol de 2010 va aplegar més d'1 milió de persones a Barcelona amb amb el lema "Som una nació. Nosaltres decidim". La manifestació fou la resposta a la sentència dictada pel Tribunal Constitucional sobre l'Estatut d'Autonomia de Catalunya del 2006, aprovat pel Parlament de Catalunya i referendat per la ciutadania, que declarava “ineficaç jurídicament” el preàmbul, en referència a la definició de Catalunya com a nació, 14 articles van ser considerats inconstitucionals i 27 van ser reinterpretats. 

Aquella manifestació va esdevenir la més gran de la història de Catalunya fins aleshores i va marcar un punt d'inflexió polític i social en la nostra història recent.

El museu va expressar l'interès per preservar la pancarta abans de la manifestació, considerant la massiva afluència que s'esperava i la transcendència històrica de l'acte. I Òmnium Cultural, com a entitat impulsora de la marxa, conscient del gran valor simbòlic del moment, va lliurar al Museu d'Història de Catalunya la pancarta que va encapçalar la protesta i va convertir formalment el lema "Som una nació. Nosaltres decidim" en part de la nostra història. 

Capçalera de la manifestació del 10 de juliol del 2010 de rebuig a la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut. En primer pla es pot veure la pancarta i la senyera que posteriorment es van donar al Museu d'Història de Catalunya. (Foto: ACN; Font: CCMA)

Manifestació del 10 de juliol de 2010. Foto: Òmnium Cultural

El dia 22 de juliol de 2010 va tenir lloc la donació, que va signar la Muriel Casals com a Presidenta d'Òmnium Cultural. Donades les grans dimensions de la pancarta, de 16 metres de llarg, el lliurament es va escenificar a la terrassa del museu, l'únic espai on es podia mostrar la pancarta desplegada.

En el mateix acte també es va fer donació d'altres materials promocionals de la convocatòria (tres cartells, una octaveta i un adhesiu) que resumien en pocs objectes els més de 200.000 exemplars de difusió que durant aquells dies havien omplert els pobles i ciutats de Catalunya.

Desplegament de la pancarta a la terrassa del Museu d'Història de Catalunya el dia 22 de juliol de 2010. Foto: MHC (Pep Parer)

Detall del desplegament de la pancarta a la terrassa del Museu amb l'Augustí Alcoberro, director del Museu, i la Muriel Casals, Presidenta d'Òmnium Cultural, al centre de la imatge. Foto: MHC (Pep Parer)

Signatura de la donació d'Òmnium Cultural de la pancarta de la manifestació 'Som una nació. Nosaltres decidim' i altres materials complementaris al Museu d'Història de Catalunya. Foto: MHC (Pep Parer)

Dies després, es va incorporar a la col·lecció del museu la gran senyera de 250 m2 que també s'havia exhibit durant la manifestació i que portaven els presidents i expresidents de la Generalitat de Catalunya.

Més informació i altres recursos: