Menús de guerra

Cuina d'avantguarda i supervivència

Avui, la cuina catalana és un referent arreu del món. Aquesta fet, però, no és fruit de la casualitat, ni tampoc neix del no res. Neix d’unes arrels, d’una tradició, d’una cultura i, entre d’altres coses, d’un passat que ha tingut episodis que, no per desconeguts, deixen de tenir una importància cabdal.

Ménús de guerra. Cuina d'avantguarda i supervivència centra l'atenció en un moment singular i brillant d’aquesta història. És el moment de la Segona República, la primera meitat dels anys trenta,que va representar una embranzida de creativitat i modernització de la societat i de la cultura catalanes. 

Des de Ignasi Domènech, i el seu llibre La Teca (1924) als tallers de cuina del Professor Rondissoni de l’Institut de Cultura de la Dona fundat per Francesca Bonnemaison, passant per les revistes Menage o Claror, l’exposició fa un repàs dels grans chefs del moment, sense oblidar les primeres passes de la cuina vegetariana del Doctor Nicolás Capo i Ramona Perera, publicades a la revista naturista Pentalfa, les iniciatives del sector de l’hosteleria com els restaurants del Bar del Colom, Bar La Lune, El Saló Rosa, etc, o la gran campanya ‘La batalla de l’ou’, promoguda per la Generalitat de Catalunya l’any 1937 per fer front a l’escassetat d’aquest producte de primera necessitat.

Però, tota aquesta petita història d’innovació i modernitat gastronòmica va quedar estroncada per l’alçament militar, la Guerra Civil i la posterior dictadura. Ara doncs, quan la nostra cuina ocupa un bon lloc en l’olimp de la restauració, quan els nostres cuiners i cuineres són reconeguts i lloats arreu, i quan a tot plegat s’hi suma la Candidatura UNESCO 2014 per fer de la Cuina Catalana Patrimoni de la Humanitat, és un bon moment per fer una ullada al passat i recuperar part d’una història, per a molts desconeguda però de cabdal importància per entendre on som avui.

Menús de guerra. Cuina d’avantguarda i supervivència ha estat produïda per la Fundació Antigues Caixes Catalanes, el BBVA i el Museu d’Història de Catalunya. 
Galeria d'imatges