La maleta didàctica del Consell dels Savis

La maleta didàctica del Consell de Savis

La maleta didàctica consisteix en un conjunt de cinc DVD que recullen les vivències de Pere Basté, Elena Egea, Roser Font, Josefina Piquet, Roser Rosés, Isidre Torres i Antoni Verdú. Tots ells van viure la Guerra Civil Espanyola i les seves conseqüències.

Com a testimonis d’una època concreta, a través d’ells podem apropar-nos a la nostra història d’una manera més propera tot coneixent el nostre passat a a partir dels seus protagonistes.

A més a més, el material incorpora una sèrie de propostes didàctiques que poden acostar el passat i el present i així anar teixint fils en la nostra història.

Contingut de la maleta 

A la capsa que rebreu hi ha cinc DVD i un petit llibret amb la proposta didàctica per desenvolupar a l'aula. El contingut dels DVD és:

  • Viure la Guerra Civil espanyola. L’inici de la Guerra Civil, la infància en temps de guerra, els primers bombardejos, els refugis, el final de la guerra i els records de gana i el fred durant la guerra
  • Les conseqüències de la Guerra Civil. Tres històries personals d’exilis i represàlies. La repressió del franquisme, les presons, els afusellaments, l’exili a la Unió Soviètica i l’exili a França.
  • La vida durant la dictadura franquista. Testimonis sobre el franquisme, la dieta, les cartilles de racionament, la mobilitat pel territori, la vida social durant la postguerra, el món del treball, les condicions laborals, la censura, el paper de la dona, els canvis econòmics dels anys seixanta, el turisme, la immigració a Catalunya, la lluita antifranquista i la catalanitat dins el franquisme.
  • La fi de la dictadura i la transició. Els protagonistes hi expliquen com van viure la fi de la dictadura, la mort de Franco, la Transició, l’esperança de la llibertat i les primeres eleccions.
  • L’escola catalana durant el segle XX. L’escola abans i després de la guerra, l’Escola del Mar, els grups escolars, el programa educatiu marcat pel franquisme, els tipus d’escoles a l’Espanya franquista, l’educació diferent de nois i noies.

Els materials es poden treballar en diversos moments de la fase d’aprenentatge dels temes vinculats a la guerra civil, el franquisme i la fi de la dictadura. En aquest sentit, el visionat d’un dels audiovisuals pot servir per introduir un tema, per il·lustrar-lo mentre s’està desenvolupant o per concloure’l.

Us recomanem la maleta pel Cicle Superior de Primària i per Secundària (segon cicle de secundària) i Batxillerat.

El Museu d'Història de Catalunya disposa en aquests moments de 3 maletes didàctiques i, amb la voluntat d’apropar els nostres recursos educatius al territori, durant aquest curs 2020-21, podeu trobar exemplars de la maleta en dipòsit als Servei Educatiu del Vallès Oriental I (Granollers) i al Servei Educatiu del Tarragonès.

I des del Museu gestionarem la tercera maleta didàctica del Consell dels Savis. Només cal que els centres docents interessats us poseu en contacte amb el MHC al telèfon 93-2254700 o al correu electrònic: fcardona@gencat.cat.

A continuació, us podeu baixar els PDF de la butlleta de sol·licitud de préstec, les condicions del préstec, l’enquesta de valoració de la maleta didàctica així com el fulletó amb la proposta didàctica.

Documents descarregables