Préstec a la Fundació Vila Casas

L’ hivern de 2020, dues pintures de gran format sobre l’exili republicà van fer el seu propi camí fins a la Fundació Vila Casas, en motiu de l’exposició retrospectiva de Guerrero Medina, artista compromès especialment amb el tema de la retirada a l’acabar de la guerra civil espanyola. 

El trasllat de les obres “Vençuts” i “Camí de l’Exili” va ser una tasca complexa donades les seves dimensions, en la que es va apostar per un embalatge sostenible, dissenyat en equip, que procurava alhora la protecció de peces grosses de difícil manipulació i l’ús de materials de baix cost reciclables. 

Sovint, l’embalatge i transport d’obres d’art requereixen condicions de seguretat i conservació que els converteix en projectes cars i amb gran generació de residus. El repte va ser aconseguir la preservació de les pintures en tot moment, sense que això resultés extremadament car.

Després d’una restauració preventiva amb criteris minimalistes per tal d’estabilitzar la capa pictòrica, es va protegir el bastidor amb tela de Tyvek ® per la part posterior, conferint-li una protecció permanent contra la pols i els canvis climàtics. Això va permetre confeccionar un embalatge més lleuger que protegia les peces pel davant i estalviava metres de teixit i de caixa, construïda també amb materials pensats per a ser reutilitzats.