Els tres tambors. Roser Ros

La Guerra Civil és una temàtica força recorrent en la literatura històrica del nostre país. També hi ha diverses opcions en la franja juvenil que versen sobre aquesta matèria. En canvi, trobar bones propostes per a nens i nenes més petits no sempre és fàcil. En aquest cas, Roser Ros i Sílvia Cabestany van aconseguir crear un àlbum il·lustrat de gran qualitat que de ben segur pot ajudar als infants a entendre una mica millor el que es va viure en aquella època, especialment a la ciutat de Barcelona.

L’obra se centra en el diari -fictici però basat en relats reals- d’una nena de família republicana establerta a Barcelona. Ens explica algunes de les seves vivències des de l’inici de la guerra fins al seu final. A través del que ella viu, sent i dels comentaris que escolta dels adults del seu voltant, el lector va podent descobrir i seguir l’evolució del conflicte i com el van viure moltes famílies catalanes.

El narrador en primera persona fa que el lector connecti molt més ràpidament amb el que s’està explicant. A més, la manera com està construït el text aconsegueix transmetre d’una manera molt clara les emocions i sentiments viscuts en aquells moments tan foscos. Aquesta combinació, per si sola, ja fa que la lectura d’aquesta proposta no et deixi indiferent. També és interessant el paral·lelisme entre l’evolució de la guerra i el creixement que fa la narradora al llarg del llibre. Per altra banda, les il·lustracions fetes amb carbonet i utilitzant la tècnica del collage afavoreixen el caràcter trist, dur i cru que emergeix de l’obra. L’elecció de colors amb tons grisosos, marronosos i vermellosos també és del tot encertada. És un àlbum ple de força, tant en les seves paraules com en les seves il·lustracions. També és una bona proposta per anar reflexionant sobre allò que s’hi diu, i hi ha diversos passatges que ens donen grans oportunitats per crear diàleg amb els infants. Finalment, hi ha dos aspectes que val la pena destacar. Un són les guardes, a través de les quals podem veure, només observant-les, com va canviar el conflicte a la família protagonista. I l’altre, l’aparició, a l’inici, d’algunes cançons molt nostrades (com els Tres Tambors que dona nom a la proposta) que també ens poden donar força joc amb els nens i nenes. Per endinsar-se en aquest fet històric és una opció molt interessant.

FITXA BIBLIOGRÀFICA

Títol: Els tres tambors

Autoria: Roser Ros

Editorial: Tantàgora

Any: 2007