Club de lectura, (13a ed.) Entre dos mons

ENTRE DOS MONS

El cicle d’aquesta tardor ens convida a conèixer la realitat de la migració des de l’òptica dels seus protagonistes.

Us proposem tres llibres que recullen l’experiència del viatge, les raons per marxar i la vivència d’establir-se en un lloc nou sense oblidar d’on vens. Amb un peu aquí i l’altre allà. 

El treball periodístic d’Andreu Farràs ens endinsa en les motivacions i les experiències de persones que van deixar enrere la seva societat d’origen per establir-se aquí. Els relats d’Asmaa Aouattah i Xènia Dyakonova tracen un pont entre aquests dos mons, en el que els records tenen un paper important.

Aquest cicle forma part de les activitats de l’exposició temporal En fugida! que es presentarà al museu aquesta tardor.

LECTURES

Els invisibles. Les vides de 31 immigrants a Catalunya d'Andreu Farràs
  • Data: 1 d’octubre 

El fenomen de la immigració sacseja tot el món. Cada dia els mitjans publiquen notícies sobre persones que han deixat els seus països; la immensa majoria, a la força. A Els invisibles, una trentena de persones expliquen en primera persona la seva vida abans i després d’arribar a Catalunya. Per què van marxar, com van arribar, com van ser rebuts, com es troben ara. Amb el cor obert, parlen des del sirià que va perdre un peu en la seva odissea per Europa fins al manter senegalès que cada dia surt de casa amb el dubte de si tornarà o anirà a petar al calabós; un noi marroquí que va arribar sota un camió, una ex-campiona de natació sincronitzada russa, una periodista mexicana…Vides diferents, totes intenses, plenes d’entrebancs, dolor, il·lusions i força de voluntat; unes autobiografies apassionades amb escenes pròpies de Charles Dickens. 

L’Etern retorn d’Asmaa Aouattah 
  • Data: 5 de novembre 

A L’Etern retorn, Asmaa Aouattah ens obsequia amb un recull de contes escrits amb una gran sensibilitat –sovint amb un punt d’ironia– on emergeixen històries de persones de procedència amaziga i marroquina que viuen a Catalunya, records màgics del país dels ancestres, d’ales migrants, de somnis evaporats, de lluites per la vida i per la dignitat. Relats, majoritàriament, de dones valentes i desacomplexades que necessiten tallar les cordes que les lliguen a l’opressió o que ja han tallat aquestes cadenes. Sempre amb el desig de mostrar olors i realitats difícils d’una banda i l’altra de la riba.

Asmaa Aouattah és llicenciada en filosofia per la Universitat Mohamed Ben Abdellah de Fes (Marroc); Màster en Construcció i Representació d’Identitats Culturals, per la Universitat de Barcelona; Màster en Agents d’Igualtat d’Oportunitats, per la Universitat de Lleida. Treballa com a agent d’Igualtat al Consell Comarcal del Maresme, a Mataró.

El conte de l’alfabet, Xènia Dyakonova
  • Data: 3 de desembre

Després d´anys d´escriure poesia, l´autora rep l´encàrrec d´escriure, en prosa, un text autobiogràfic. Però què podia explicar, ella, de la seva vida, mancada de fets espectaculars i experiències dramàtiques? I des de quina perspectiva podia parlar-ne als 35 anys? Una lectura casual va donar-li la idea d´estructurar el llibre a partir del seu alfabet matern, el ciríl·lic, que té trenta-tres lletres. Cada lletra del ciríl·lic, doncs, representaria una paraula —una paraula russa, escrita en original i en transcripció—, i cada paraula seria un punt de partida per parlar d´un fenomen, un element o una personalitat de la cultura russa. La tria de paraules, deliberadament arbitrària, obeiria només als desitjos de la memòria i la imaginació. Les anècdotes personals hi serien, però només per donar més vida i color a les entrades del diccionari. A poc a poc es va adonar que, si bé no li interessava gaire parlar d´ella, sí que volia fer un homenatge als seus avantpassats i mirar d´entreteixir, d´una manera fragmentària, les seves petites històries particulars amb la història gran del segle XX rus.

Informació pràctica

Dies: Dimarts 1 d'octubre, 5 de novembre i 3 de desembre, a les 18.30 h.

Preu: activitat gratuïta

Lloc: Espai Àgora

Inscripció: inscripció gratuïta a mhcvisites.cultura@gencat.cat o al 932254244.