Flames a la frontera

Catalunya i la Gran Guerra

La Gran Guerra va modificar el continent europeu i una part significativa del món. Es va iniciar a l’agost del 1914 i va acabar amb la vida de més de vuit milions de soldats i un ingent nombre de civils.

L’Estat espanyol es va mantenir neutral durant tota la contesa. No obstant això, a la Catalunya de la Mancomunitat acabada de néixer i amb Barcelona com a epicentre, el conflicte va tenir conseqüències sobre el conjunt de la societat: va afectar l’economia, la política, la cultura i la premsa diària, que, al seu torn, va ser objecte de pressions diplomàtiques i propagandístiques. En l’ordre internacional, la simpatia aclaparadora dels catalans pels aliats es va manifestar a través de l’allistament de voluntaris a la Legió estrangera francesa, un gest que a Catalunya assoliria un caràcter mític.

Arran de la commemoració del centenari del final de la guerra, aquesta exposició detalla els vessants principals de l’impacte del conflicte sobre una Catalunya oficialment neutral, i mostra les memòries plurals d’aquesta guerra que han perviscut fins avui. Fa un segle les flames eren a la frontera; avui, encara en veiem el fum.

«Se’ns presentava evidentíssim que Europa s’havia encès pels quatre costats. Teníem les flames a la frontera»

Josep M. de Sagarra, Memòries

Àmbits de l'exposició >

Explora els àmbits de l'exposició

El «Museo de Guerra», cent anys després

La Guerra i la neutralitat

Guerra de trinxeres, guerra de posicions

Del tombant a l’armistici

La postguerra i les memòries de la guerra

Explora l'exposició