Els plaers de mirar

El fons bibliogràfic patrimonial de la Universitat de Barcelona

El fons bibliogràfic patrimonial de la Universitat de Barcelona és un testimoni preciós de la nostra història. Les biblioteques conventuals, origen del fons, constitueixen un reflex clar de la cultura escrita i dels hàbits lectors de diferents moments de la nostra història, tant pels seus propis fons com per les col·leccions de particulars que van enriquir-les. En aquest sentit, aquesta exposició és una oportunitat excel·lent per donar veu al ric i poc conegut univers del llibre antic i de les biblioteques històriques.
La mostra Els plaers de mirar parteix d’una selecció de 40 llibres dels 65 presents en la publicació Els tresors de la Universitat de Barcelona. Fons bibliogràfic del CRAI Biblioteca de Reserva, publicat per la Universitat de Barcelona el 2016.

La Biblioteca de Reserva

La Biblioteca de Reserva de la Universitat de Barcelona va néixer a la primera meitat del segle XIX arran de dos esdeveniments històrics clau: el canvi de règim de propietat dels béns eclesiàstics (la desamortització) i la restauració de la Universitat de Barcelona.

En ser desmantellades les biblioteques conventuals, els seus fons van patir un complex periple fins que la seva custòdia definitiva va ser assignada a la Universitat de Barcelona. A la nova biblioteca se sumà la col·lecció de la Universitat de Cervera, després de la restauració de les universitats catalanes, suprimides per Felip V més d’un segle abans. El 1881, aquest conjunt bibliogràfic inicial queda definitivament ubicat a la biblioteca del nou edifici de la Universitat de Barcelona, dissenyat per Elias Rogent.

Actualment forma part del CRAI (Centre de Recursos per a l’Aprenentatge i la Investigació de la Universitat de Barcelona) i les tasques més importants que du a terme són la recerca, la difusió, la docència, la catalogació, la conservació i les exposicions entre d’altres projectes. Compta amb un fons de 2.150 manuscrits, 1.240 incunables i 128.500 llibres impresos, a més de 8.157 gravats i 890 pergamins. I disposa del portal bipadi.ub.edu per consultar en línia els documents digitalitzats.

El Taller de Restauració del CRAI

El Taller de Restauració del CRAI de la Universitat de Barcelona neix l’any 1998 amb quatre finalitats: restaurar el patrimoni bibliogràfic/documental propi de la Universitat, vetllar per la conservació preventiva dels fons de les biblioteques, participar en la formació de futurs restauradors i desenvolupar tècniques i materials en la restauració.