Rodatge d’un documental sobre les bugaderes al Museu d’Història de Catalunya

El passat 8 de maig un grup d’alumnes de segon d’ESO de l’institut Moisés Broggi acompanyats per la cineasta Alba Bresolí gravaren al Museu d’Història de Catalunya una entrevista entorn les bugaderes amb la conservadora Raquel Castellà, que els mostrà les diferents peces que es conserven al fons relacionades amb aquest ofici. (Consulta: https://www.mhcat.cat/col_leccio/el_museu_presenta/les_bugaderes_eines_i_ofici). Aquest documental es retransmetrà per la pantalla gran a la Filmoteca de Catalunya.

El documental es troba emmarcat dins el marc ‘Cinema en curs’, un programa de pedagogia del cinema i amb el cinema a escoles i instituts. Es va iniciar el 2005 a Catalunya en set centres educatius de contextos geogràfics i socioculturals dels participants diversos: i l’intercanvi a través del programa de visionats i pràctiques compartides sempre ha estat un eix estructural del projecte. Actualment també es desenvolupa a Galícia, Madrid, Euskadi, Argentina, Xile i Alemanya.

‘Cinema en curs’ té dos grans objectius:

- Propiciar el descobriment per part de nens i joves del cinema entès com a art, creació i cultura.
- Desenvolupar les potències pedagògiques de la creació cinematogràfica en el context educatiu.

Els tallers de rodatge es desenvolupen amb alumnat d’entre 3r de primària i 2n de Batxillerat, i són impartits conjuntament per un/a cineasta i un equip de docents, dins de l’horari lectiu i en vinculació amb assignatures diverses (llengua i literatura, socials, visual i plàstica, música…). Es treballa la ficció i el documental, partint d’una metodologia fonamentada en el vincle entre veure cinema i fer cinema. Després de diverses pràctiques amb mòbils, càmeres domèstiques i equips professionals, els alumnes realitzen els seus curtmetratges amb un equip de rodatge professional. Els alumnes són autors de tots els processos -des del guió fins el muntatge-, que es desenvolupen de manera col·lectiva.

Amb aquesta col·laboració, el Museu d'Història de Catalunya es reivindica en la seva voluntat de donar suport i participar en els projectes educatius que van sorgint arreu del territori català en l'actualitat i en el futur.

Títol documental: Qui te roba per rentar?

Crèdits: Un film de Victoria Beltrán, Ana Bermeo, Joan Bofill, Samuel Bowthorpe, Nil Español, Martina Garcia, Santiago Gasiba, Gemma Lopez, Pol Martínez, Joana Medina, Dídac Molinos, Eduardo Niño, Isaac Ortís, Berta Peña, Manuela Pereyra, Joel Pérez, Olga Pertegaz, Lucia Ramírez, Jordi Sánchez, Michael Steven Solís amb l’acompanyament de la professora Estel·la Clopés i la cineasta Alba Bresolí.