El Museu adquireix una de les torxes olímpiques de BCN'92

El 25 de juliol de 1992 es van inaugurar els Jocs Olímpics de Barcelona, un dels moments més significatius per la història de la ciutat i dels seus habitants. En aquest marc commemoratiu, el Museu d’Història de Catalunya ha rebut un exemplar de la Torxa de la XXV Olimpíada de Barcelona ’92 adquirida per la Generalitat de Catalunya.

La torxa va ser dissenyada pel català André Ricard Sala (Barcelona, 1929), i ocupa un lloc especial en la seva obra, tan perquè es va enfrontar al disseny d’un objecte singular com per la transcendència mediàtica i l’impacte social que va aconseguir en el moment del Jocs Olímpics.

La seva funció és la de traslladar la flama des d’Olímpia fins a Barcelona, aspecte que cal tenir en compte al moment de concebre’n el disseny. André Ricard va rebre l’encàrrec del Comitè Olímpic de Barcelona de l’any 1991, i la va idear amb tres parts acoblades a una estructura autoportant d’alumini injectat i que pesa 1,2Kg.

A la part superior hi ha el capçal en forma de plat cònic similar a un peveter i un coll amb estries horitzontals; a la part central, una tapa de secció trapezoïdal protegeix el dipòsit de combustible; i, a la part inferior, l’empunyadura de cuir. En destaquen les formes còniques i triangulars i la direccionalitat frontal, en un costat hi ha gravats el text i la imatge d’identificació dels Jocs.

Ricard va treballar en aquest disseny col·laborant amb l’equip de la càtedra de projectes de l’Escola d’Enginyers de la Universitat Politècnica de Catalunya i amb l’oficina tècnica de Catalana de Gas fins a la definició del dispositiu funcional del cremador i la càrrega de gas que garantien la qualitat de la flama i la seva conservació i seguretat.

Pel valor històric, simbòlic i estètic que representa la Torxa Olímpica de Barcelona ’92 es considera un objecte pertinent per passar a formar part del fons del disseny industrial contemporani de la col·lecció nacional de la Generalitat de Catalunya, tenint en compte la importància que van tenir els Jocs Olímpics de fa 25 anys per a Catalunya.