Ploraner del Reial Monestir de Santa Maria de Poblet, s'incopora a la col·lecció del museu

El Museu d’Història de Catalunya ha incorporat a la seva col·lecció l’escultura d’un ploraner, atribuïda a Jaume Cascalls o el seu taller entre el 1365 i el 1380,  que va formar part del panteó reial del Monestir de Santa Maria de Poblet del segle XIV. La Direcció General del Patrimoni Cultural va adquirir aquesta peça ja que es tracta d’una obra particularment rellevant i important des del punt de vista patrimonial i català i la ha dipositat al Museu d’Història de Catalunya per tal de mostrar-la a la seva exposició permanent.

Els ploraners són un element distintiu dels sepulcres monumentals catalans del segle XIV i presenten una iconografia ben coneguda amb l’ús de la gramalla com a vestimenta i l’expressió seriosa del rostre barbat. Presenta també uns fragments de vidre pla, de color blau, a la zona baixa de la peça, just darrera els peus. D’altra banda és conegut que el rei Pere el Cerimoniós va sol·licitarà la presencia iconogràfica d’aquestes escultures per el panteó dinàstic de Poblet d’ençà de 1349. Segons els experts,  l’estil de la figura entronca directament amb altres obres i ploraners del taller de l’escultor Jaume Cascalls que es van dispersar arran de la Desamortització de Mendizábal (1835). Altres ploraners dels sepulcres reials realitzats per el taller de Jaume Cascall és torben al Museu del Louvre a Paris.

Poblet va esdevenir panteó reial. Alfons el Cast, fill del fundador fou el primer monarca en fer-se enterrar al monestir. El rei Jaume I, que veient propera la seva mort va fer-se monjo cistercenc el 1276, fou un dels benefactors del monestir i també fou enterrat aquí, Pere III el Cerimoniós va ordenar la construcció del panteó reial i va cuidar-se de disposar la construcció del panteó, en el que van participar grans escultors de l’època: Alcoi de Montbrai i Jaume Cascalls. En aquell moment es van disposar els sepulcres sobre uns arcs rebaixats situats entre les columnes del creuer.  Aquelles tombes van resultar molt malmeses i el 1951 foren col·locades les actuals, obra de Frederic Mares que va utilitzar els escassos elements conservats de l’antic panteó.

Dades de l'objecte

  • Títol: Ploraner
  • Autor: Jaume Cascalls (? - 1378)
  • Època: segle XIV 
  • Material: alabastre i vidre
  • Mides: 38 x 16 x 6 cm.
  • Procedència: Reial Monestir de Santa Maria de Poblet