El Mantra del record, de Quim Moya

L’obra Mantra del record és una denúncia de l’empresonament i un homenatge de l’artista, Quim Moya, als presos polítics. Segons paraules del propi pintor es tracta “d’un acte de protesta, des de l’emoció, per recordar cada dia a aquelles persones que han prioritzat la dignitat a la llibertat”.

Es tracta d’una lona de gran format que conté a manera de mosaic  la reproducció de 408 retrats dels polítics i líders socials  empresonats (Jordi Sánchez, Jordi Cuixart, Carme Forcadell, Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Turull, Josep Rull, Dolors Bassa, Raül Romeva i Carles Puigdemont, empresonat uns dies a Alemanya) com a resultat del procés independentista de Catalunya, realitzats per l’artista diàriament des del 3 de novembre de 2017 fins a finals del 2018.

Quim Moya (Barcelona, 1975) és un artista visual que explora les possibilitats de les arts i la pintura. Va estudiar en diferents escoles catalanes d'art, amb especialitzacions en comunicació gràfica, disseny i multimèdia. És un dels cofundadors al 2006 de la Cía. Cándida amb la qual oferien espectacles de pintura en directe que des de 2012 realitza en solitari i que ha portat a ciutats de l'Estat espanyol i països com França, Alemanya, Portugal, Suïssa, el Marroc, Kuwait, Índia, Qatar, Tailàndia, Sudàfrica, Estats Units, etc. A l'actualitat codirigeix el centre de producció cultural i residència d'artistes Cal Gras, situat a Avinyó, al Bages.

En concret, aquesta obra s’ha exposat a l’espai Cultural de l’editorial Comanegra, i amb anterioritat al Centre d’Art de Vic. Posteriorment va ser adquirida per l’editor Joan Sala, qui l’ha cedeix a la Generalitat de Catalunya per a que  formi part de les col·leccions del Museu d’Història de Catalunya.

El conjunt d’esdeveniments relacionats amb el dret d’autodeterminació i la independència de Catalunya que han marcat el debat social i polític del país d’ençà l’any 2010  constitueixen un capítol prou rellevant per merèixer l’atenció del Museu d’Història de Catalunya. En aquest sentit el Museu té especial cura en recopilar i documentar obres i material divers relacionat amb els darrers esdeveniments polítics amb la finalitat de crear un fons patrimonial sobre el tema.

L’obra, “Mantra del record”,  pels seus valors de denúncia política, constitueix un clar referent que ens permet il·lustrar i donar testimoni dels procés sobiranista i enriquir la col·lecció del museu dedicada a la lluita pels drets polítics, entre la qual el Museu compta amb obres tan significatives com el cartell “Volem l’Estatut” de Joan Miró, 1976.

Dades generals de la peça

  • Títol: Mantra del record
  • Autor: Quim Moya
  • Mides: 740x276 cm
  • Any: 2018
  • Materials: Lona de plàstic

Vista general de la peça. © Museu d'Història de Catalunya

Detall de la peça. © Museu d'Història de Catalunya