Cartell 'Club de mar. Campionat de Catalunya de Rem', s’incorpora a la col·lecció del museu

El Museu d’Història de Catalunya ha incorporat a la seva col·lecció el cartell de l'època de la Mancomunitat, 'Club de mar. Campionat de Catalunya de Rem. Copa Prat de la Riba'. 

Presideix la composició la figura masculina d’un atleta de cara al mar, amb els braços aixecats enarborant la senyera i amb el paisatge del mar i les embarcacions de rem com fons.

El Club de Mar és l’associació, que es creà el 1913 dins el Centre Autonomista de Dependents del Comerç i de la Indústria (CADCI), entitat social i política fundada a Barcelona (1903) per un grup de dependents de comerç i d’oficines de tendència catalanista, per aplegar els membres de l’entitat interessats en la pràctica dels esports marítims: natació, rem i vela. Però no és fins el 19 d’abril de 1914, ben pocs dies després d’haver-se constituït la Mancomunitat de Catalunya, que s’inaugura oficialment el Club de Mar.

La introducció de l'esport modern a finals del segle XIX es va identificar a Catalunya amb una aposta per la modernització de la societat. A partir de 1914 l’esport experimenta un creixement a través de clubs i entitats, paral·lel a l’extensió d’un catalanisme que aspirava a la modernització social amb la vista posada en les societats europees més avançades.

L’autor del cartell, Josep Altimira, va néixer l’any 1890, un parell d'anys després de I Exposició Universal de Barcelona. La seva joventut la va passar en ple desenvolupament del Noucentisme i va quedar influït per aquest moviment tota la seva vida, com es demostra en aquesta cartell. En la seva trajectòria artística va rebre també influències d’en Feliu Elias “Apa” i de Josep Obiols.

Dades de l'objecte

  • Títol: Club de mar. Campionat de Catalunya de rem. Copa Prat de la Riba. 
  • Autor: Josep Altimira i Miramón (Barcelona 1880-1942)
  • Editor: CADCI
  • Època: 1919
  • Material: paper