L'escut de Catalunya. Jordi Grifoll

“L'escut de Catalunya. L'origen de les quatre barres” és el segon títol de la col·lecció de l’editorial Castellnou “Llegendes i tradicions” iniciada el 2019 amb “Sant Jordi i el drac Patac”. En aquest cas, Jordi Grifoll i Aina Pongiluppi s’han aturat en una llegenda icònica i han acostat els fets històrics reals a nens i joves de la manera més entretinguda possible.

I és que a banda de narrar el suposat origen de la senyera, el llibre inclou una pila de curiositats sobre el marc històric: el sistema de govern, l’arquitectura, l’etimologia dels noms... Fins i tot inclou fragments de poemes de Bori i Fonestà o Verdaguer sobre els fets. D’altra banda, també veureu reivindicat el paper de les dones en el govern dels comtats catalans:  

p.11 «Guifré governava els comtats juntament amb la seva dona, la comtessa Guinedilda. O sigui que prenien les decisions junts, a diferència dels comtes i reis d’altres territoris en què només manaven els homes. Bravo per Guifré, doncs, i també per la comtessa Guinedilda! 

Fem un altre “Visca!” encara! Aquest va dedicat molt especialment a Guinedilda, perquè va ser ella qui va intervenir molt directament en la fundació d’un altre monestir: el de Sant Joan de les Abadesses, que durant els primers cent anys de la seva existència només va admetre dones.»

Intercalat amb el text de Grifoll trobareu tota mena d’activitats didàctiques perquè els lectors interactuïn amb el llibre: mots encreuats, proves de lògica, reptes de dibuix... Des de dissenyar el teu propi escut, a dibuixar els elements desapareguts en una escena medieval quotidiana. No us el perdeu!

Mixa

Fitxa bibliogràfica

Títol: L’escut de Catalunya. L’origen de les quatre barres

Autor: Jordi Grifoll

Il·lustracions: Aina Pongiluppi

Editorial: Castellnou

Any: 2020