T'estimo?

Amors d’avui, amors plurals

L’ideal de l’amor de per vida continua present en els anhels de les parelles d’avui, però cada cop hi ha més persones que viuen amb altres regles: el nombre de casaments disminueix arreu d’Europa, moltes parelles trien viure juntes sense papers, el nombre de divorcis i separacions s’incrementa i obre la porta a noves unions. I noves portes semblen obrir-se: parelles obertes? parelles més lliures? Tot i això, el matrimoni continua sent popular. Alguns col·lectius que en el passat havien estat exclosos ara el reivindiquen i el matrimoni homosexual és legal en molts països. També resulta paradoxal veure el retorn de matrimonis fastuosos, que alimenten una veritable indústria del casament. La diversitat és el signe del nostre temps: pluralitat d’amors, diversitat de parelles, nous jocs de seduccions...

Menys matrimonis...

El nombre de parelles que es casen va disminuint: el 1975 se celebraven més del doble de matrimonis que ara. Creix el nombre de parelles que refusen el matrimoni.

Per què ens casem?

Uns anys enrere, el matrimoni era la condició per a la sexualitat. Després, als seixanta, moltes parelles es casaven per tenir fills. I ara, per què es casen? Pel ritual? Per tenir uns papers en regla? Per la hipoteca?

A quina edat ens casem?

Cada vegada ens casem més tard: els homes es casen de mitjana als 34 anys i les dones, als 32. I com arreu del món, els homes en general són més grans, però la diferència d’edat s’escurça.

No ens casem? Parelles de fet...

El nombre de parelles de fet s’ha triplicat en la darrera dècada. Les parelles de fet es van legalitzar a Catalunya l’any 1998. La llei catalana no preveu grans diferències entre les parelles casades i les parelles de fet.

Per l’Església o pel civil?

Durant molts segles, l’Església ha tingut el monopoli dels rituals. Però ja no és així. La majoria dels matrimonis avui es fan pel civil. El canvi ha estat molt ràpid: el 1991 el 70% dels matrimonis eren catòlics. La representació que tenen els joves de la cerimònia ja no és religiosa.

Quant costa un casament?

Malgrat ser qüestionats, els casaments costen encara molts diners. Un casament costa a Catalunya 14.390 euros de mitjana. Si abans eren els pares dels nuvis els qui es feien càrrec de les despeses, ara són els nuvis els qui les paguen. La crisi ha fet baixar el cost dels matrimonis: el 2005 costaven uns 26.000 euros.

Matrimonis homosexuals

El matrimoni homosexual és legal al nostre país des del 2007. A Catalunya hi ha el doble de matrimonis homosexuals que a la resta d’Espanya. Hi ha més matrimonis entre dones que entre homes

On és legal el matrimoni homosexual?

El matrimoni homosexual només és legal en alguns països del món (a Europa, Amèrica del Nord i l’Amèrica Llatina). Per contra, en molts països (sobretot als països islàmics), les unions homosexuals són fortament castigades, fins i tot amb la pena de mort.

Pares i mares com els altres

La legislació espanyola permet que una parella homosexual tingui fills en comú, ja siguin biològics o adoptats. Poden recórrer a tècniques de reproducció assistida, excepte a les mares de lloguer. Tanmateix, molts països d’origen no permeten l’adopció dels seus nens a les parelles homosexuals.

Matrimonis multiculturals

Cada vegada hi ha més parelles multiculturals. El nombre de matrimonis mixtos s’ha incrementat considerablement. El 2000 només un 5% dels matrimonis eren mixtos.

On es permet la poligàmia?

En un centenar de països es permet la poligàmia, sobretot el matrimoni entre un home i diverses dones. L’emigració ha comportat que la poligàmia sigui present també en països on és prohibida: a Espanya, la pensió de viduïtat es pot cobrar entre diverses dones si el matrimoni es va celebrar legalment al país d’origen.

Quants matrimonis es divorcien?

De cada deu matrimonis quatre acabaran en divorci a Catalunya. Als Estats Units, dos de cada tres matrimonis es divorcien; a l’Europa del nord, un de cada dos. L’any de més divorcis a Catalunya va ser el 2006, com a conseqüència de l’aplicació de la nova llei de divorci. Aquell any es van divorciar 24.000 parelles.

Tornar-se a aparellar o casar

El nombre de segones noces està pujant. El 2002 només en un 16% dels matrimonis hi havia un separat, mentre que el 2013 gairebé un 30% dels matrimonis són segones noces. En general, els homes es tornen a casar o aparellar més aviat que les dones.

Tornar-se a casar: les famílies recompostes

Els segons aparellaments de divorciats generen noves relacions i rols familiars. En català no hi ha paraules específiques per designar els padrastres i madrastres. Quin paper tenen? Com se’ls ha d’anomenar?

A quina edat es té la primera relació sexual?

La primera relació sexual es té cada vegada a una edat més primerenca. Quatre de cada deu joves tenen ja relacions entre els 15 i els 18 anys. El nombre de relacions sexuals per mes entre els 15 i els 19 anys és de 9 en el cas de les dones i de 8 en els homes.

Cupido és selectiu. Les parelles no són tan diferents

Malgrat tots els canvis, les parelles tendeixen a ser d’origen similar. En general, les parelles es formen entre persones d’un nivell d’instrucció similar. També l’origen econòmic i social és generalment semblant.

Noves formes de parelles

La relació de parella es diversifica. Si bé la convivència en comú continua sent l’objectiu principal de la majoria de parelles, d’altres prefereixen altres formes de convivència.

· Viure junts però separats (living apart together)
Viuen separats per preservar la independència. Per por al compromís o per tenir més llibertat.

· Solters (singles)
A Catalunya un 10% de les persones viuen soles. En alguns països es pot arribar a un 30% de llars. Per elecció o perquè no es troba parella?

· Relacions híbrides (mono/no-mono)
Un membre de la parella en té prou amb la seva monogàmia, mentre que l’altre té relacions obertes.

· Poliamoroses
L’amor no sempre és cosa de dos. S’estimen diverses persones alhora.

Amor per les xarxes

Si abans eren les matrimonieres i després les agències matrimonials les que ajudaven a trobar parella, ara moltes persones recorren a les xarxes socials per trobar-hi parella. Hi ha nombroses aplicacions i portals per a trobades sentimentals i eròtiques, que generen un volum de negoci important. Apareixen nous codis i estratègies de seducció

Amors d’avui, amors plurals

Galeria d'imatges

Amors d’avui, amors plurals 01

Amors d’avui, amors plurals 02

Amors d’avui, amors plurals 03

Amors d’avui, amors plurals 04

Amors d’avui, amors plurals 05