Joaquim Amat-Piniella

escriure contra el silenci

La mostra, organitzada per la Comissió del centenari del naixement de l’escriptor manresà Joaquim Amat Piniella, sota la direcció de l’Ajuntament de Manresa, té l’objectiu de reconèixer la seva figura com a intel·lectual compromès, símbol i testimoni del seu temps. Amat Piniella va ser un home compromès amb el seu país, la seva cultura i uns ideals de justícia i de lluita contra el feixisme. Deportat al camp nazi de Mauthausen, ens ha llegat el seu testimoni directe de la deportació dels republicans en la seva obra K.L. Reich.

Supervivent de Mauthausen i altres camps annexos, Joaquim Amat-Piniella és autor, entre d’altres obres, de la novel·la autobiogràfica K.L. Reich, considerada la principal aportació de Catalunya en l’àmbit de la literatura concentracionària, amb un nivell de qualitat que la fa homologable a títols d’autors reconeguts, amb projecció internacional, com Primo Levi, Robert Antelme, Imre Kertész i Jorge Semprún.

La commemoració del centenari del naixement de Joaquim Amat-Piniella arriba en un moment clau en la revindicació d’aquest escriptor. D’una banda, són a punt d’aparèixer les traduccions anglesa i francesa de K.L. Reich, fet que permetrà situar Amat-Piniella al lloc que li correspon, dins l’àmbit de la literatura concentracionària a nivell internacional. D’altra banda, l’interès creixement per Amat-Piniella ha portat no tan sols a la reedició d’alguns dels seus títols, sinó també a la descoberta de textos inèdits de l’autor, que han estat editats
pòstumament i que han aportat llum sobre l’autèntica dimensió i qualitat de la seva obra.