Genis del cinema còmic mut

Aquest cicle, a càrrec del Sr. Albert Beorlegui Tous, forma part de les Aules d'Extensió Universitària per a la gent gran de la Universitat de Barcelona i està dedicat al cinema mut. 

Cicle: Genis del cinema còmic mut

  • 18 de març. Charles Chaplin (I). Autèntica icona del cinema i, per extensió, de la cultura popular del segle XX, Charles Chaplin (1889-1977) resulta una de les personalitats més apassionants de conèixer, i no només des d'un punt de vista cinematogràfic. Aquesta conferència, la primera de dues, aprofundeix en la seva trista infantesa en un dels barris més pobres de Londres, els anys com a actor teatral en la companyia de Fred Karno, on va ser company d'un altre il·lustre còmic, Stan Laurel, i les seves primeres pel·lícules, a Amèrica, quan després de ser descobert pel productor Mack Sennett, va estar al capdavant de productores com la Keystone, Essanay o Mutual. Tot es complementa amb alguns dels fragments més divertits d'aquests films, els primers de la seva llarga i fecunda carrera.
  • 1 d'abril. Charles Chaplin (II). La segona part de la conferència dedicada a Charles Chaplin comença quan ell està al pinacle de la seva carrera, a principis dels anys vint, i quan realitza els seus curts més madurs. Es repassen els seus primers llargmetratges (El Chico, la quimera del oro, el Circo), fins a l'etapa en que va assolir una major maduresa, impregnant les seves obres d'una clara ideologia, amb títols com Tiempos Modernos o el Gran Dictador. També es repassa la seva turmentosa vida personal, sense oblidar les tenses relacions amb les autoritats nord-americanes quan va ser acusat de comunista, preferint un exili a Suïssa, on hi va passar els darrers 25 anys de la seva vida. Tot es complementa amb alguns dels fragments més divertits d'aquests films i d'altres.
  • 15 d'abril. Selecció de curtmetratges de Charles Chaplin
  • 29 d'abril. Buster Keaton. Situat al mateix podi que Charles Chaplin i Harold Lloyd, però comptant a més amb la simpatia de la intel·lectualitat europea, Buster Keaton (1895-1966) representa no tant la comicitat sinó l'habilitat per caure sense fer-se mal. En aquesta conferència s'analitzen els seus trets personals, els seus inicis amb Fatty "Roscoe" Arbuckle, la seva progressiva independència i el seu geni creador, dut a terme durant la dècada dels any vint, quan realitza les seves grans obres. El cinema sonor, un desafortunat contracte amb la Metro Goldwyn Mayer i problemes personals el van portar a l'oblit fins a les acaballes de la seva vida, en que la seva obra va començar a ser recuperada. La conferència es complementa amb alguns dels fragments més divertits (i desconeguts) de la seva carrera.
  • 13 de maig. Harold Lloyd Encara que en el seu moment va arribar a ser més famós que el propi Charles Chaplin, com a mínim a Nord-amèrica, Harold Lloyd (1893-1971) ha quedat com el tercer classificat d'una selecta llista de còmics del cinema mut que encapçalen precisament Charles Chaplin i Buster Keaton. Lloyd és el producte dels esbojarrats i feliços anys vint, amb tot el que va suposat l'optimisme d'una bonança econòmica després de la Primera Guerra Mundial, la fe en el progrés, especialment el tecnològic, i el lideratge dels Estats Units. A la conferència descobrirem els seus difícils  inicis, precisament com a imitador de Charlot, fins a la consagració, a principis dels anys vint, amb els títols com El Hombre mosca, Doctor Jack, Un tenor tímido o La caza del zorro.
  • 27 de maig: Selecció de curtmetratges de Buster Keaton i Harold Lloyd

Informació pràctica 

  • Horari: Dimecres alterns, de 10:30 a 12:30
  • Lloc: Auditori del Museu d'Història de Catalunya. Planta 4 
  • Preu: 48€
  • Contacte: Cal fer reserva prèvia, amb confirmació, al telèfon 93 451 60 40 / 93 451 23 56 o a l'adreça info@auggbcn.org de dilluns a divendres de 10.00 a 13.00 h
  • Més informació: www.auggbcn.org