Més enllà de les trinxeres (1936-1939). Fotografies d’Alec Wainman

Barcelona, epicentre revolucionari

Barcelona era l’epicentre on confluïen tots els matisos de l’esquerra republicana. Voluntaris de les diferents democràcies del món van viatjar a Espanya i, prenent com a punt de referència la ciutat comtal, van donar resposta a l’ansietat que els provocaven les conseqüències que podia tenir per a la resta del món la derrota de la República espanyola. Aquestes fotografies retraten una República que, per al fotògraf, i també per a molts joves, era l’oportunitat de contribuir a la lluita contra el feixisme a Espanya i arreu del món.

L’arribada dels voluntaris nord-americans de la Brigada Lincoln, la ciutat coberta amb quantitat de cartells i propaganda d’artistes de prestigi reconegut com Renau, Bofarull o Monleón, i la formació dels reclutes militars i els joves per part del Ministeri d’Estat donaven a Barcelona una sensació de pel·lícula, que Wainman va saber copsar amb la seva càmera fotogràfica.

Vinguts d'arreu

«Aleshores, per quin motiu homes i dones d’arreu del món van abandonar les seves famílies, van arriscar les seves vides i es van sotmetre a privacions diàries per ajudar un país com aquest? La resposta és que van anar a Espanya per lluitar —en el cas de l’Alec Wainman per servir com a personal mèdic—, però no només pels espanyols; una mica per ells mateixos, i, principalment, per la supervivència del món civilitzat.»  

               
Paul Preston, historiador, pròleg d’Almas Vivas

Galeria d'imatges