Hospital del Mar

Un hospital olímpic i punter. 1975-2015. Hospital del Mar.

La transició cap a la democràcia i l’ambient transformador marca l’esdevenir del país, de la ciutat i també de l’hospital. Són anys de reivindicacions laborals i de democratització de la gestió, convertint-se per uns anys en un hospital assembleari que tria als seus comandament a mà alçada i mitjançant assemblees. L’obertura del servei d’urgències, el 1978, suposa una gran aposta per a donar cobertura a un àrea de la ciutat realment mancada de serveis sanitaris i de la qual esdevé el seu hospital general de referència. Noves epidèmies sacsejant a les famílies la Sida i la heroïna i l’Hospital del Mar novament s’anticipa i inaugura la primera unitat de l’Estat Espanyol per atendre els toxicòmans... fins que un altre ensurt torna a sotragar els treballadors i pacients de l’hospital: l’explosió del gas de les instal·lacions veïnes de la Catalana de Gas.

La reorganització de la sanitat a Barcelona culmina l’any següent amb la creació de l’Institut Municipal d’Assistència Sanitària (IMAS), agrupant els dispositius sanitaris de titularitat municipal, fent una passa decididament modernitzadora de la gestió sanitària municipal.

La creació el 1985 del laboratori antidopatge serà el preludi del que haurà de ser l’Hospital de la Família Olímpica als Jocs de 1992, un projecte en què els professionals s’hi aboquen amb tot l’entusiasme. D’altra banda, el llegat modernitzador que representen els Jocs Olímpics per l’hospital del Mar i per Barcelona el prepara per poder assumir reptes com ara la integració en la seva estructura de la majoria dels serveis clínics de l’hospital de l’Esperança, la construcció del Centre sociosanitari i de Salut Mental del Fòrum i la preparació d’un ambiciós pla d’ampliació del recinte que, després de quedar suspès per dificultats pressupostàries de la Generalitat, s’ha reprès el mes de maig de 2015.

Durant aquests darrers anys l’hospital ha sabut combinar la forta vocació comunitària, que l’empeny els anys 90 a desenvolupar el primer programa de cribratge de càncer de mama Catalunya pels districtes de Ciutat Vella i de Sant Martí, amb el fet de crear i consolidar serveis d’alta especialització, apostant per desenvolupar programes de recerca de gran aplicabilitat clínica i per formar part d’una experiència innovadora amb la UAB i la UPF amb els estudis compartits de medicina, en l’entorn de l’ambiciós Campus Universitari Mar que acull més de 1500 estudiants de pregrau. I tot això amb la proximitat al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB) que proporciona grans oportunitats en aquest àmbit.