2011 Aparició de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya

L’Obra del Cançoner Popular de Catalunya ha estat una de les iniciatives de recuperació del patrimoni més singulars i importants de l’Europa contemporània pel seu volum i simbolisme. De la mà del meteoròleg i mecenes Rafael Patxot, el projecte s’inicià el 1921 amb la voluntat de recollir i preservar totes les cançons catalanes populars. Fou així com s’articulà un projecte que recollí lletres, melodies, informes, fotografies, així com altres materials relacionats íntimament amb el món de la cançó popular catalana, conformant un fons que supera de bon tros les 40.000 peces.

El projecte culminà l’any 1936, però no fou fins el 1991 que el fons es lliurà al Monestir de Montserrat, institució que n’ha tingut cura des de llavors i n’ha procurat la seva difusió, publicant un total de vint-i-un volums que contenen una enorme quantitat d’aquest material únic.

Paral·lelament al fons de Montserrat, a la Biblioteca de Catalunya hi podem trobar una còpia del fons microfilmat, un veritable exemple de la col·laboració múltiple entre els diferents estudiosos –músics, folkloristes, etnògrafs...- que recorregueren les terres de parla catalana en les missions de recerca documental.  

Així, les més de 40.000 peces aplegades durant el procés de recerca que culminà poc abans de l’inici de la Guerra Civil són el testimoni d’una magnífica tasca, de la que els llibres editats per Montserrat en són un simple tast tot i les prop de sis mil pàgines editades. El Monjo benedictí, historiador i director de les Publicacions de l’Abadia de Montserrat, Josep Massot i Muntaner, n’ha explicat els detalls en diversos treballs, entre els que destaquen els apareguts a Llengua & Literatura (núms. 5 i 14), així com la conferència al Centre d’Estudis Penedesencs el 2002, on constatà l’èxit de la feina feta al llarg de tots els volums publicats.

Sobre la col·lecció editada per Publicacions de l’Abadia de Montserrat destaquem el volum V, editat l’any 1995, on s’hi reprodueixen els dietaris dels col·laboradors que van participar en el projecte durant els anys vint. Entre els noms il·lustres, destaca la figura del folklorista Joan Amades.

 

A tall de tast, presentem una cançó que ha estat motiu de nombroses recreacions a partir de la recuperació que en feu Pau Casals.