VII Marató de l'Energia

PARTICIPEM AL VII MARATO D’ESTALVI ENERGÈTIC

El Museu d’Història de Catalunya participa per tercer any consecutiu a la VII Marató RE-M de l’Energia, una campanya de sensibilització i de bones pràctiques en l’ús i el consum eficient d’energia als edificis i equipaments públics, que té com objectiu aconseguir estalvi d’energia, i destinar l’estalvi econòmic derivat a accions contra la pobresa energètica. Aquesta iniciativa s’adreça a municipis i ens públics que vulguin adherir-se i participar.

La iniciativa va ser conceptualitzada per l'Origen, una empresa d’innovació, ecologia i comunicació que ha patentat la idea i la metodologia de treball REM (Redueix Energia i Millora) que hi aplica per al desenvolupament de la iniciativa.

És important que tots siguem conscients de l’energia, l'aigua o la calefacció que consumim; reduir els residus o reciclar-los i l’impacte que tenen les nostres accions sobre el canvi climàtic. Parant atenció a com consumim l’energia, veurem que amb petites accions quotidianes podem reduir molt la nostra petjada.

En què consisteix La Marató 

Durant el mes de febrer, quan té lloc la part més visible de la Marató, el personal treballador de l'edifici adherit a la campanya, duu a terme accions per reduir-ne la demanda energètica i obtenir el màxim estalvi energètic i econòmic a cada edifici.

Finalitzat el mes de febrer, es calcula l’estalvi aconseguit que es destinarà a la realització de les accions contra la pobresa energètica que es defineixin.

ODS

El 25 de setembre de 2015, l’Assemblea General de l’ONU adopta l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible. Es determinen 17 objectius per accelerar els canvis, són conegut com a ODS. 

Aquest any la VII Marató de l’energia proposa treballar, de forma més concreta, els següents ODS:

ODS

  • 1. FI DE LA POBRESA.Posar fi a la pobresa en totes les seves formes arreu del món.
  • 6. AIGUA NETA I SANEJAMENT. Garantir la disponibilitat d’aigua i la seva gestió sostenible i el sanejament per a tothom.
  • 7. ENERGIA NETA I ASSEQUIBLE. Garantir l’accés a una energia assequible, segura, sostenible i neta per a tothom.
  • 11. CIUTATS I COMUNITATS SOSTENIBLES. Aconseguir que les ciutats i els assentaments humans siguin inclusius, segurs, resilients i sostenibles.
  • 13. ACCIÓ CLIMÀTICA. Adoptar mesures urgents per combatre el canvi climàtic i els seus efectes.
  • 14. VIDA SUBMARINA. Conservar i utilitzar de manera sostenible els oceans, els mars i els recursos marins per al desenvolupament sostenible.
  • 15. VIDA TERRESTRE. Protegir, restaurar i promoure l’ús sostenible dels ecosistemes terrestres, gestionar sosteniblement els boscos, lluitar contra la desertificació, aturar i invertir la degradació de les terres i aturar la pèrdua de biodiversitat.

Fer una vida més sostenible està de moda! 7 tendències que podem seguir per aconseguir una vida més sostenible:

  • PLOPPING. Fusió de la paraula anglesa “running” i la paraula sueca “plocka upp” que vol dir recollir: Modalitat esportiva impulsada des de Suècia que uneix la pràctica esportiva amb la cura del medi ambient.  Consisteix a sortir a córrer i anar recollint les deixalles que un es troba pel camí. Una pràctica ecologista idònia per a mantenir-nos en forma i contribuir a la neteja de la nostra zona.
  • UPCYCLING. Vol dir reelaborar, reinventar: Consisteix a reciclar residus per crear objectes nous.  S’aprofiten objectes per a crear productes que tinguin un valor més gran del que tenia l’objecte original. És un terme també conegut com a reciclatge creatiu.  Es tracta de transformar residus utilitzant la imaginació.  Els residus passaran a tenir una segona vida.
  • PRECICLATGE. Pràctica sostenible que vol conscienciar-nos sobre els residus que generem i busca reduir-los fent una compra intel·ligent.  Ens anima a comprar productes que tinguin un mínim impacte en el medi: aliments embolicats en materials biodegradables o que no tinguin cap tipus d’embolcall... petits gestos que contribueixen a la sostenibilitat global. 
  • MOVIMENT “ZERO WASTE”(residu zero). Tot comença per les decisions que prenem a l’hora de comprar i consumir.  Es basa en la regla de les 5 erres: rebutjar el que no necessitem, reduir el que necessitem, reutilitzar els envasos i materials i optar pel consum de segona mà, reciclar tot allò que no es pot rebutjar ni reduir i “rot” és a dir descompondre la matèria orgànica per obtenir adob natural.  Els residus que abandonem a la natura representen un dels problemes de contaminació més importants del planeta , per la qual cosa el moviment “ZERO WASTE” advoca per evitar generar escombraries.
  • APOSTAR PELS ARTICLES DE SEGONA MÀ. Cada vegada que algú tria comprar un article usat en lloc d'una cosa nova -un mòbil, uns texans o un moble- no només està estalviant diners, sinó que també evita emissions al medi ambient i contribueix al desenvolupament sostenible.
  • PENSA EL QUE MENGES (I EN EL QUE LLENCES). Segons l’IPCC “L'única manera d'atenuar l'impacte devastador del canvi climàtic és a través de promoure i portar una dieta per a la salut planetària”  És important apostar pels aliments menys processats per reduir la nostra petjada de carboni, així com rebutjar els embolcalls superflus i afavorir la compra a granel. Finalment, tan important és pensar sobre el que mengem com en allò que se'n va al cubell d'escombraries. D'acord amb l'IPCC, el malbaratament alimentari està darrere d'entre el 8 i el 10% de les emissions de gasos d'efecte hivernacle generades per l'ésser humà. Es tracta d'anar canviant la dieta a poc a poc, canviar el nostre model alimentari per un altre de més sostenible. 
  • MOBILITAT SOSTENIBLE. El transport sempre ha estat al centre del debat de les emissions contaminants a tot el món. Com a resposta, la mobilitat elèctrica sostenible s'ha anat obrint pas a centenars de ciutats.

Participa!

Quan publiqueu imatges i continguts sobre la Marató a les xarxes socials, utilitzeu #MaratoEnergia i #MaratoEnergiaGencat