Projecció del documental 'Pioneres – Dones universitàries de la II República'

El proper dimecres 9 de març, a les 18.30h, a l'auditori del Museu d'Història de Catalunya es projectarà el documental Pioneres. Dones universitàries de la Segona República. La idea i la direcció del projecte és obra de la documentalista Lala Gomà, que va voler homenatjar la seva mare i altres que, com ella, van cursar estudis universitaris a Barcelona durant els anys trenta.

Si bé la Universitat de Barcelona va viure durant els anys trenta, en el període d’autonomia universitària impulsat per la República, un moment de renovació i modernització, la presència de dones a la institució continuava sent escassa en aquella època. Unes poques pioneres, però, s’hi van matricular i van estudiar en aquells moments d’obertura. Impulsades pel seu interès per la cultura i el coneixement, així com per la idea de ser persones formades, independents i autosuficients, aquelles dones van viure els seus anys universitaris amb plenitud, aprenent i participant de la vida cultural del moment. Fins que la Guerra ho va aturar trot. Després, durant la dictadura, les vides d’aquestes dones van seguir camins diversos. Algunes van aconseguir acabar la carrera; d’altres, no. Però no van deixar de transmetre a les seves filles els valors de l’estudi. Així ho expliquen les seves filles i fills en el documental, on han tingut l’oportunitat de posar veu als records de les seves mares.

Un documental recrea ara el perfil d'onze d’aquestes dones, les seves vivències universitàries i com la Guerra Civil i la dictadura van estroncar les seves trajectòries. Elisa Sales, Eulàlia Presas, Carmina Pleyán, Dolors Pomar, Maria Bernet, Carme Picart, Margarita Figueres, Maria Vilà Clé, Dolores Álvarez Castrillón, Elena Perenya Pamíes i Dolors José són les protagonistes de Pioneres. Totes elles van estudiar a la Universitat de Barcelona del 1931 al 1941. Tenien entusiasme i eren actives intel·lectualment. Van accedir a l’educació superior en uns anys en què es va aprovar l’autonomia universitària, el català va ser declarat llengua oficial de la institució i les classes es van obrir a docents com Pompeu Fabra, Pere Bosch Gimpera o Carles Riba. Moltes d’elles es van dedicar posteriorment a l’ensenyament i van traslladar aquells coneixements i els valors adquirits durant la seva joventut a les noves generacions.

Data: Dimecres 9 de març

Hora: a les 18:30 h 

Lloc: Auditori. Museu d’Història de Catalunya, Plaça de Pau Vila, 3, (Palau de Mar)

Inscripcions: al correu d.sole@gencat.cat