La Xarxa de Museus d’Història i Monuments de Catalunya

Castell de Cardona

Castell de Cardona

El pas de la història ha deixat la seva empremta a cada racó del castell de Cardona: la torre de l'homenatge on perviu el castell comtal, l'església com a testimoni de la canònica, el pati gòtic del palau dels ducs de Cardona, les muralles de la guerra de Successió o el parador que reconverteix en hotel les dependències militars.

El castell de Cardona va néixer per consolidar el domini sobre les terres conquerides a al-Andalús. La importància de la seva posició estratègica es pot comprovar des de dalt de la torre, on es pot apreciar el domini visual sobre la vall del Cardener i el salí.

Van ser precisament els beneficis de l'explotació de la sal els que van convertir els senyors de Cardona en una de les nissagues més influents en la política de la corona d'Aragó, i després de la Monarquia Hispànica.

Amb el temps, el castell va perdre la seva funció residencial, però va adquirir importància estratègica arran dels conflictes amb França. A partir del segle XVII, el castell va ser reforçat per una corona de baluards que envolta tot el turó. L'episodi més emblemàtic de la fortalesa és la resistència protagonitzada contra les tropes de Felip V durant la guerra de Successió, ja que es va convertir en la darrera plaça forta catalana que va capitular, el 18 de setembre de 1714.

L'element més destacable del conjunt és, però, l'església de Sant Vicenç, construïda al segle X per acollir una comunitat de canonges, sota el patrocini dels senyors de Cardona. La unitat de la seva construcció l'ha convertir en una de les joies del primer romànic català.

Més informació a: http://patrimoni.gencat.cat/ca/monuments/monuments/castell-de-cardona

Àrea de Monuments i Jaciments
Tel. 933 162 740 | Ext. 14402
monuments.acdpc@gencat.cat
Carrer de la Portaferrissa, 1 (Palau Moja)
08002 – Barcelona