Xarxa de Museus d'Etnologia de Catalunya

Museu de les Cultures del Vi de Catalunya

Museu de les Cultures del Vi de Catalunya

El VINSEUM, Museu de les Cultures del Vi de Catalunya és un museu situat a una antiga casa-palau dels reis de la Corona d'Aragó, a Vilafranca del Penedès (Alt Penedès). Antigament s'anomenava Museu de Vilafranca-Museu del Vi.

VINSEUM, amb seu a Vilafranca del Penedès, va ser el primer museu del vi fundat a l’estat espanyol, l’any 1945. El seu objectiu és divulgar la cultura del vi des de les més diverses manifestacions de l’art, les humanitats i les ciències, i a la vegada conservar, difondre i fomentar l’estudi del patrimoni vitivinícola català. La seva programació cultural i educativa aprofundeix en el caràcter holístic de la història del vi de casa nostra i el converteixen en un centre cultural del vi de referència local i nacional.

El museu compta amb amplis fons propis, amb eines i estris antics i moderns, maquetes i models autèntics que reflecteixen l'evolució de la tecnologia aplicada a la vitivinicultura. Així, hom hi pot trobar àmfores, pitxells de ceràmica, copes d'estany i d'argent, exemplars de cristalleria de Bohèmia, Murano o La Granja de San Ildefonso, etc. També hi ha exemplars de l'artesania de la fusta i odres de pell, una bona col·lecció de porrons, etc.

Formen part dels fons diversos diorames de cellers i tavernes d'Egipte i de Roma, i també el celler del Monestir de Poblet.

Als fons relacionats amb la vitivinicultura cal afegir el fons d'art, de ceràmica (peces des del s.XII al s.XX) Geologia, Paleontologia, Ornitologia i Arqueologia, una de les primeres seccions del museu.

Més informació a http://www.vinseum.cat/