Menús de guerra

Cuina d'avantguarda i supervivència

Menús de guerra. Cuina d'avantguarda i supervivència centra l'atenció en un moment singular i brillant d’aquesta història. És el moment de la Segona República, la primera meitat dels anys trenta,que va representar una embranzida de creativitat i modernització de la societat i de la cultura catalanes. 

Des de Ignasi Domènech, i el seu llibre La Teca (1924) als tallers de cuina del Professor Rondissoni de l’Institut de Cultura de la Dona fundat per Francesca Bonnemaison, passant per les revistes Menage o Claror, l’exposició fa un repàs dels grans chefs del moment, sense oblidar les primeres passes de la cuina vegetariana del Doctor Nicolás Capo i Ramona Perera, publicades a la revista naturista Pentalfa, les iniciatives del sector de l’hosteleria com els restaurants del Bar del Colom, Bar La Lune, El Saló Rosa, etc, o la gran campanya ‘La batalla de l’ou’, promoguda per la Generalitat de Catalunya l’any 1937 per fer front a l’escassetat d’aquest producte de primera necessitat.

Però, tota aquesta petita història d’innovació i modernitat gastronòmica va quedar estroncada per l’alçament militar, la Guerra Civil i la posterior dictadura. Ara doncs, quan la nostra cuina ocupa un bon lloc en l’olimp de la restauració, quan els nostres cuiners i cuineres són reconeguts i lloats arreu, i quan a tot plegat s’hi suma la Candidatura UNESCO 2014 per fer de la Cuina Catalana Patrimoni de la Humanitat, és un bon moment per fer una ullada al passat i recuperar part d’una història, per a molts desconeguda però de cabdal importància per entendre on som avui.

Reserves

Per a la gestió del préstecs i reserves contacteu amb Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859.

Josep Vilà

disdartsl@gmail.com

Tel. 683. 142. 716

Aquesta exposició ha estat produïda pel Museu d’Història de Catalunya i per la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859.

Galeria d'imatges