Banderí de la Columna Macià-Companys

El banderí de l’armeria de la Columna Macià-Companys és un testimoni rellevant de la Guerra Civil espanyola. Formalment es tracta d’un banderí triangular de seda, brodat pels dos costats; un costat, amb els colors de la bandera republicana, porta brodada la inscripció de l’armeria i, l’altre, amb la senyera catalana, el nom de la Columna Macià-Companys i la data, 1937. El banderí va ser un regal de la «padrina de guerra» als milicians de l’armeria de la Columna a l’estiu del 1937 quan eren al front de Terol, a la població de Montalbán. En rebre’l, el responsable de l’armeria, Lluís Morera Argulló, amb la idea de donar-li la importància que es mereixia, li va fer una asta, que va acabar amb una peça a la punta, on consten les sigles d’ERC en llautó i coure. Ell mateix, que era metal·lista, la va cisellar, retallar i soldar amb plata. Després de totes les vicissituds de la guerra i de tants anys d’estar amagat dins d’una escultura de la Mare de Déu de Montserrat, el banderí ha estat cedit per Miquel Morera i Darbrà al Museu d’Història de Catalunya per al gaudi de tots els visitants.

La Columna Macià-Companys fou una unitat militar que participà en la guerra en defensa de la República. Des d’Esquerra Republicana de Catalunya s’impulsà la creació de la columna, formada, en gran part, per afiliats al mateix partit, però també per integrants d’Estat Català i voluntaris catalanistes d’altres formacions. Va ser la darrera columna militar que es va formar a la rereguarda catalana per sortir cap a l’Aragó.

La trajectòria militar d’aquesta unitat fou llarga, ja que, quan l’efímer Exèrcit de Catalunya fou dissolt, la columna s’integrà a l’Exèrcit Popular de la República. Concretament formà part de la 30a divisió, brigades 131 i 132, que continuaren lluitant a l’Aragó, València i Andalusia fins al desenllaç de la guerra. Finalment, molts d’aquests homes, els que sobrevisqueren als combats, patiren la dura repressió del franquisme.

Banderí de la Columna Macià-Companys

Banderí de la Columna Macià-Companys

Banderí de la Columna Macià-Companys senyera

Banderí de la Columna Macià-Companys senyera
Galeria d'imatges