Historiadores

El Centre d’Història Contemporània de Catalunya, del Departament d’Afers i Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya; la Societat Catalana d’Estudis Històrics, de l’Institut d’Estudis Catalans, amb el suport de l’Institut Català de les Dones, del Departament de la Presidència, organitzen la primera edició del cicle “Ciència i Dona” dedicat en aquesta primera sessió acadèmica a les historiadores i l’aportació de les seves investigacions a la història de Catalunya. Des del rigor de l’anàlisi historiogràfica, la sessió té per objecte posar en relleu les contribucions més destacades en cada un dels períodes històrics, així com les temàtiques i línies d’investigació en les quals hi ha hagut una contribució més important. La sessió també te com a finalitat contribuir als estudis sobre historiografia i presentar un estat de la qüestió contrastat i actual.

L’anàlisi historiogràfica proposada ens ha de permetre reflexionar sobre els marcs socioculturals en el quals les historiadores han desenvolupat la seva professió en els darrers seixanta anys. Des de la seva irrupció en la investigació històrica a mitjans del segle XX fins els nostres dies. El cicle està dirigit per Jaume Sobrequés i Callicó i coordinat per Mercè Morales

Programa 

18.00h. Presentació

Sr. Jaume Sobrequés i Callicó, director del Centre d’Història Contemporània de Catalunya (CHCC) i president de la Societat Catalana d’Estudis Històrics (SCEH).

Sra. Núria Balada, directora executiva de l’Institut Català de les Dones.

Sra. Carme Garcia, directora general de Relacions Institucionals i amb el Parlament.

18.15h.

Arqueologia i món clàssic. Les dones de l’arqueologia catalana, Dra. Marta Prevosti, Institut Català d’Arqueologia Clàssica.

18.45h.

L’Edat Mitjana, Diàleg amb les dones medievals, Dra. Teresa Vinyoles, Universitat de Barcelona.

19.15h. Pausa

19.25h.

Aportacions a la història moderna, Dra. Mercè Renom, historiadora.

19.55h.

Historiadores catalanes de la contemporaneitat, Dra. Montserrat Duch, Universitat Rovira i Virgili.

20.25h. Diàleg

A les 17.00h. tots els assistents estan convidats a una visita a l’exposició Dones: ficcions i realitats, guiada per les comissàries de la mostra, al Museu d’Història de Catalunya, planta baixa.

Informació pràctica 

  • Dia: dimecres 8 de març
  • Hora: 18.15 h
  • Lloc: Auditori del Museu d'Història de Catalunya. 
  • Inscripció: Posa't en contacte amb el Centre d’Història Contemporània de Catalunya al correu mferranl@gencat.cat o trucant al 935 526 177.  També et podràs inscriure a través de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, al correu sceh@iec.cat o bé trucant al 933 248 584