El ball de l'esclau. Dolors Garcia i Cornellà

A l’altra banda dels turons, el jove esclau Heli Siri contempla la ciutat de Tàrraco, una de les més importants de l’imperi. Hi arriba amb la companyia de teatre a la qual pertany. De camí a la ciutat, conversa amb la Fúlvia, una teixidora de lli, àvia de la Valèria, la noia que li canviarà la vida. A Tàrraco, l’Heli buscarà fer realitat el seu somni: ser un actor reconegut en la ciutat vibrant de final del segle I dC. Però la recerca no serà gens fàcil per a un esclau com ell, i haurà d’enfrontar-se a les enveges, les amenaces i els càstigs que trobarà pel camí.”

Aquesta és la sinopsis d’una de les novel·les històriques juvenils més recents de Dolors Garcia i Cornellà. Si us va agradar “Serena” (que ja s’havia ressenyat anteriorment en aquesta secció) no us podeu perdre “El ball de l’esclau”: una emotiva història plena de passions, enveges, venjances i retrobaments.

Viatjarem en el temps per anar a parar a la Tàrraco romana amb l’Heli Siri, el protagonista. Tot i tenir un gran talent per a la dansa i el teatre haurà d’esquivar molts esculls per intentar aconseguir el seu somni: ser un famós actor lliure. 

Gràcies al treball de recerca de l’autora (tal i com ja ens té acostumats) ens podrem imaginar caminant pels carrers de Tàrraco, submergir-nos a la luxosa vida dels romans poderosos i alhora viure les desventures d’una companyia de teatre ambulant. 

p.94 «Tàrraco era una amalgama de tot: de cases, de gent, de botigues, de sorolls i d’interessos de tota mena. Van passar per davant d’uns banys públics, d’on en sortien o entraven, també, persones de totes les esferes. També van veure un parell de prostíbuls amb un parell de noies molt lleugeres de roba a la porta, esperant clients.

Després de caminar un bon tros per les primeres ombres de la nit de Tàrraco i comprovar que efectivament la ciutat era un formiguer ple de vida i, possiblement, d’oportunitats, i això que encara no coneixia el port, ni el teatre per dins, ni havia vist les places del capdamunt, amb el temple dedicat a l’August i la plaça enorme de la província, l’Heli estava convençut que havia anat a parar a un bon lloc per fer possible el seu somni.»

D’altra banda, si sou uns aficionats a la cultura romana i us quedeu amb ganes de saber-ne més, al final del llibre trobareu un apèndix a càrrec de Vicente Ferrer Pérez amb informació per complementar la lectura sobre la societat romana.

Mixa

Fitxa bibliogràfica

Títol: El ball de l’esclau

Autora: Dolors Garcia i Cornellà

Editorial: Bromera

Any: 2019