Club de lectura, (12a ed.) Relats de viatges

RELATS DE VIATGE: mirades a través de la literatura

Quaderns de viatge, novel·les sobre exploracions interiors, cròniques periodístiques i relats sobre migracions són algunes de les formes literàries que existeixen per narrar el desplaçament i els efectes que aquest té en nosaltres. Reflexionarem sobre com s'ha construït la mirada del viatger, del turista i del transeünt per tal de comprendre què constitueix l'experiència del viatge. Farem un recorregut des del viatge com a formació i aventura, a les rutes endreçades del turisme i la recerca de la identitat en aquests passos narrats per diferents personatges del segle XX i XXI.

LECTURES

Del Grand Tour al Turisme:
1. Un bàrbar al jardí de Zbigniew Herbert 

Col·laborador: Pau Freixa, professor de filologia eslava de la Universitat de Barcelona

Data: 10 d’octubre

Comencem el recorregut per la literatura de viatges amb una evocació del Grand Tour: El poeta polonès Herbert, el suposat bàrbar que ve del nord per visitar i no per conquerir, ens ofereix un viatge per diferents etapes de la història cultural europea. En aquest relat destaca el contrast entre l’herència dels viatges il·lustrats i romàntics i la realitat dels anys cinquanta, alhora que les dues mirades es retroben en la contemplació i admiració de l’arquitectura i les obres d’art. 

2. Dotze dies (Pasajera a Teheran) de Vita Sackville-West 

Col·laboradora: pendent de confirmar

Data: 7 de novembre

Amb la narració de Sackville-West resseguim un altre fil del Grand Tour, el de l’exotisme, des de la perspectiva de l’aristocràcia anglesa a principis de segle XX. Fruit de la labor diplomàtica del seu marit, l’autora visita els territoris de l’antiga Pèrsia i ens ofereix un testimoni de la seva manera de viatjar i la seva particular mirada cap a la vida local i els costums. A través del viatge per la serralada Bakhtiari, al sud de l’actual Iran, assistim a un trajecte d’interès antropològic, però també una reflexió personal de l’escriptora.

Ressenya d’Anna Carreras a Núvol: https://www.nuvol.com/llibres/faves-85-vita-la-punk-aventurera-202515

3. Les illes gregues de Josep Pla 

Col·laborador: Àlvaro Muñoz, de la Càtedra Pla de la Universitat de Girona

Data: 12 de desembre

Entre el viatge i l’incipient turisme, Pla explora les proximitats entre grecs i catalans a partir de la cultura mediterrània. L’autor compara, amb la seva prosa irònica, els viatges fets als anys vint amb posteriors i descriu els canvis en la manera de viatjar així com l’impacte que els visitants han tingut en la vida autòctona. 

Ressenya d’Enric Iborra: https://laserpblanca.blogspot.com/2020/01/les-illes.html

4. Vent de grop, d’Aurora Bertrana 

Col·laboradora: Adriana Bàrcia, escriptora i especialista en l’obra d’Aurora Bertrana

Data: 10 de gener

Acabem el recorregut sobre el viatge com a turisme amb una novel·la de Bertrana que ens situa en el boom de visitants estrangers a la Costa Brava als anys seixanta. A partir d’una trama amorosa es presenta el contrast cultural i generacional, així com la barreja de llengües de locals i turistes. D’aquesta manera reflexionem sobre l’impacte del turisme estranger a les nostres costes en diàleg amb la situació actual. L’obra de Betrana va ser adaptada al cinema sota el títol La larga agonia de los peces fuera del agua (Francisco Rovira-Beleta, 1969)

Formes d’exili:
5. El ferrocarril subterrani, Colson Whitehead 

Col·laborador: Aniol Rafel, editor

Data: 6 de febrer

Històricament el viatge es feia per necessitat i no per plaer i aquesta és la mena de diàspora que pateixen els protagonistes d’El ferrocarril subterrani. Ambientada als Estats Units durant l’esclavisme, a través del recorregut de Cora descobrim la xarxa de solidaritat que permetia fugir als esclaus de les plantacions del sud. Entre la història i el realisme màgic, Whitehead recrea una part del passat del seu país i l’actualitat d’algunes injustícies. 

Entrevista d’Anna Guitart amb l’autor, a Tot el temps del món

https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/tot-el-temps-del-mon/colson-whitehead-lesclavitud-es-un-tema-dificil-de-tocar/video/5754967/

Viatges imaginaris, viatges interiors i el viatge com a reflexió: 
6. Todos los caminos están abiertos d’Annemarie Schwarzenbach 

Col·laboradora: Valèria Bergalli, editora

Data: 5 de març

La prosa de Schwarzenbach, entre la crònica i l’assaig, representen un altre àmbit de la literatura de viatges: el desplaçament com a forma de reflexió. Inicialment concebuts com a articles periodístics, els textos de l’autora suïssa són un testimoni dels temps convulsos a l’Europa just abans de l’inici de la Segona Guerra Mundial i, alhora, del desig de la generació d’entreguerres (de la qual formen part la mateixa autora i qui l’acompanya, Ella Maillart) d’explorar de primera mà els territoris orientals mitificats per viatgers anteriors. 

Ressenyes:

https://www.editorialminuscula.com/blog/tag/todos-los-caminos-estan-abiertos/

https://bdigital.uncu.edu.ar/objetos_digitales/17746/melibea2022-1-01.pdf

7. Matar el nervi, Anna Pazos 

Col·laboradora: l’autora Anna Pazos

Data: 9 d’abril

El viatge ha estat una de les metàfores més habituals per descriure el trajecte vital: a través de diferents experiències (l’Erasmus a Grècia, un viatge per l’Atlàntic, l’exploració de Nova York) Pazos descriu el pas de la joventut a l’edat adulta, així com les reflexions i els neguits que l’han acompanyat i que sovint han motivat aquests viatges. 

Ressenya de Carlota Rubio a Núvol: https://www.nuvol.com/llibres/assaig/un-nervi-de-debo-324813

8. El senyor Palomar a Barcelona de Tina Vallès

Col·laboradora: Tina Vallès, autora

Data: 7 de maig

Per cloure el cicle dedicarem una sessió al passeig i l’exploració de la ciutat com a viatge.  A través de la figura del flâneur Palomar, creat per Calvino i reescrit per Vallès, explorarem Barcelona a través dels ulls d’aquest personatge literari que pren nota de les seves observacions al llarg d’un any. 

Ressenya de Nil Nadal a Núvol: https://www.nuvol.com/llibres/setmana-llibre-tina-valles-conjuga-el-verb-mirar-amb-els-ulls-del-senyor-palomar-198791

Informació pràctica

Hora: 18.30 h.

Preu: activitat gratuïta

Lloc: Espai Àgora

Inscripció: inscripció gratuïta a mhcvisites.cultura@gencat.cat o al 932254244.