VI Marató de l'Energia

PARTICIPEM AL VI MARATÓ D’ESTALVI ENERGÈTIC

El Museu d’Història de Catalunya participa per segon any consecutiu a la VI Marató RE-M de l’Energia, una campanya de sensibilització i de bones pràctiques en l’ús i el consum eficient d’energia als edificis i equipaments públics, que té com objectiu aconseguir estalvi d’energia, i destinar l’estalvi econòmic derivat a accions contra la pobresa energètica. Aquesta iniciativa s’adreça a municipis i ens públics que vulguin adherir-se i participar.

La iniciativa va ser conceptualitzada per l'Origen, una empresa d’innovació, ecologia i comunicació que ha patentat la idea i la metodologia de treball REM (Redueix Energia i Millora) que hi aplica per al desenvolupament de la iniciativa.

És important que tots siguem conscients de l’energia, l'aigua o la calefacció que consumim; reduir els residus o reciclar-los i l’impacte que tenen les nostres accions sobre el canvi climàtic. Parant atenció a com consumim l’energia, veurem que amb petites accions quotidianes podem reduir molt la nostra petjada.

En què consisteix La Marató

Durant el mes de febrer, quan té lloc la part més visible de la Marató, el personal treballador de l'edifici adherit a la campanya, duu a terme accions per reduir-ne la demanda energètica i obtenir el màxim estalvi energètic i econòmic a cada edifici.

Finalitzat el mes de febrer, es calcula l’estalvi aconseguit que es destinarà a la realització de les accions contra la pobresa energètica que es defineixin.

L’edició d’enguany s’adaptarà a la situació actual d’emergència sanitària, i a la variació d’ocupació dels edificis públics a nivell presencial. El repte, serà tornar a assolir un estalvi significatiu d’electricitat, gas (en el cas de què n’hi hagi) i aigua i com a conseqüència, una reducció d’emissions.

Les accions i els reptes d’estalvi es proposaran també en format virtual per arribar al màxim de treballadors públics i reforçar les bones pràctiques d’ús de l’energia que es podran aplicar quan el treball presencial es recuperi. D’altra banda, algunes pràctiques es poden aplicar també en el context del teletreball en l’àmbit domèstic.

Què volem fer?

 • Fomentar l’ús eficient de l’energia als edificis i equipaments
 • Sensibilitzar sobre l’emergència climàtica
 • Estalviar en els consums dels diferents subministraments
 • Informar i conscienciar sobre la transició energètica
 • Sensibilitzar i informar sobre l’adaptació davant nous escenaris
 • Conscienciar sobre la pobresa energètica

Què podem fer?

 • Disminució d’hores de climatització
 • Tancament de lluminàries
 • La prevenció o la gestió de residus
 • Foment de la mobilitat sostenible
 • Introducció d’hàbits de consum responsable
 • Fer un bon ús dels edificis i de les seves instal·lacions

Participa!

Participa i fes-nos arribar la teva opinió emplenant aquest formulari.

Quan publiqueu imatges i continguts sobre la Marató a les xarxes socials, utilitzeu #MaratoEnergia i #MaratoEnergiaGencat 

1. Setmana de l’1 al 5 de febrer

Enllumenat, aparells elèctrics i serveis comuns...

2. Setmana del 8 al 12 de febrer

Climatització...

3. Setmana del 15 al 19 de febrer

Aigua...

4. Setmana del 22 al 26 de febrer

Emissions i mobilitat...