Història de la Col·lecció

Alec Wainman (1913-1989) va néixer a la Gran Bretanya i va estudiar a Oxford. Perseguint el somni d’una Espanya lliure i democràtica, Wainman optà per defensar la llibertat servint com a voluntari humanitari i va ser conductor d’ambulància, i després intèrpret i oficial de premsa a la Guerra Civil. Durant i després de la Segona Guerra Mundial va servir com a oficial d’intel·ligència a l’exèrcit britànic a Itàlia i Àustria. Va emigrar al Canadà l’any 1947 i, en qualitat de lingüista format a Oxford, es va incorporar a la Universitat de Columbia Britànica al Canadà com a catedràtic d’Estudis Eslaus, on va ensenyar fins a la seva jubilació. Les seves passions eren les llengües, la preservació de la cultura, la fotografia i els viatges. L’última llengua que va ensenyar al seu fill va ser el català.

L’any 1975 un editor de Londres va contactar amb Alec Wainman per publicar-ne la col·lecció fotogràfica, la correspondència de guerra i el dietari, i Wainman li va enviar tot el material. L’editor anglès, després de moltes dificultats econòmiques, va fer fallida i no va arribar a publicar mai el material enviat, que al final es va donar per perdut. També va contribuir a la pèrdua el fet que l’editor contragués Alzheimer. Així, Alec Wainman, que també va tenir la mateixa malaltia i hi va lluitar des del 1981 fins a la seva mort, l’any 1989, mai tornà a veure la seva col·lecció. Va ser el seu fill, John Alexander Wainman (conegut amb el pseudònim de Serge Alternês), qui, després d’una intensa recerca de quaranta anys, l’any 2013 va tenir la sort de contactar, per atzar, amb Jeanne Griffiths, la persona que el portaria a veure acomplert el seu somni. Griffiths, editora de Time-Life, l’any 2005 havia rescatat de la casa del Soho de l’editor, que acabava de morir, la maleta que contenia la col·lecció fotogràfica de Wainman.

L’última foto d’Alec Wainman a la República espanyola abans de la seva tornada obligada a Anglaterra a causa d’haver contret una hepatitis. Agost de 1938. © The Estate of Alexander Wheeler Wainman, Serge Alternês (John Alexander Wainman)