Guadalajara, primera derrota del feixisme

Després de la victoriosa ofensiva de Màlaga, el Corpo di TruppeVolontarie (CTV), com havia passat a anomenar-se la MMIS, va ser derrotat a Guadalajara. La propaganda filorepublicana, dins i fora d’Espanya, va amplificar per tots els mitjans i canals possibles la notícia: el mite de la invencibilitat del Duce estava trencat. Per a més escarni, entre les files republicanes van tenir un paper rellevant els italians del «Batalló Garibaldi» de la XII Brigada Internacional. Es tracta d’un moment clau en les relacions entre Mussolini i Franco, que va aprofitar la circumstància per privar de tota autonomia operativa el CTV, que es va convertir en un cos més de l’exèrcit «nacional».

Sobre l’epíleg de la batalla, el silenci dels mitjans és ensordidor: les cròniques des del front en els diaris s’interrompen abruptament i a les revistes se’n troba poca documentació gràfica, fins i tot de contrapropaganda.

Són, així, les imatges dels legionaris les que reflecteixen millor la duresa del moment aïllant l’individu enmig d’un paisatge hostil, a anys llum de qualsevol representació marcial.

La lectura que n’intenten donar els fotògrafs del Luce és diferent: ferits atesos, trinxeres abandonades per l’enemic, un intens foc de fusells. Tanmateix, en comptes de suggerir un desenvolupament «favorable» de les operacions, aquestes preses no fan altra cosa que reforçar la sensació de desolació i precarietat que ho embolcalla tot.