Il·lustríssimes, dones que van dibuixar el segle XX

El segle XX català també va ser explicat, dibuixat, per dones ninotaires, un recull escollit de les quals és present en aquesta mostra selectiva d’obres de trenta-cinc il·lustradores vinculades a Catalunya per naixença o residència. Es tracta de peces realitzades durant el segle passat que han estat triades en funció de la qualitat, la representativitat o la raresa. S’hi ha donat tanta importància al dibuix original com al material imprès, ja que els treballs van ser concebuts perquè els destinataris els consumissin ja editats.

L’entorn de l’exposició evoca una ciutat del segle XX amb tres àmbits principals, on es podien adquirir aquestes edicions gràfiques: la Llibreria, la Papereria i el Quiosc; per accedir-hi, cal transitar per carrers amb botigues especialitzades (decoració, joguines, música, queviures i litúrgia), acadèmia de belles arts i d’idiomes, escola, cinema, biblioteca, etc., on també hi ha realitzacions d’aquestes artistes.

La presència de dones il·lustradores és manifesta en aquesta ciutat fictícia, atès que les trobem arreu; el recorregut posa nom i cognom a les creadores de treballs icònics o simplement quotidians del segle passat. Les obres triades, doncs, no són presentades seguint cap criteri cronològic ni d’autoria, sinó disposades temàticament i agrupades en els espais que els eren propis. 

Gairebé la totalitat dels documents exhibits són del fons de dibuixos originals de la Unitat Gràfica de la Biblioteca de Catalunya; un conjunt de documents de gran valor, tant per la qualitat com per l’amplitud, que inclou peces d’aquestes artistes, representades de manera més o menys vasta. La resta, un 5% dels documents mostrats, prové d’altres fons públics, com el Museu Nacional d’Art de Catalunya o la Filmoteca Española, col·leccions privades vinculades al Museu del Còmic o les pròpies autores.

La mostra ens permet reconèixer el mèrit de totes aquestes professionals, ben presents, encara que anònimament, en la vida quotidiana del segle XX, les quals van treballar a pesar de les dificultats pel fet de ser dones i amb molt pocs drets laborals reconeguts, però que, malgrat tot, no van parar de dibuixar i van arribar a gestar una producció extensa, diversa i ben feta; il·lustradores que volem elevar a la categoria d“Il·lustríssimes”.