1951 Hilari Raguer. Missatge als estudiants

El passat 2018 l’historiador i monjo de Montserrat Hilari Raguer acomplí noranta anys, fecunds humanament i fèrtils editorialment. La Societat Catalana d’Estudis Històrics, l’Institut d’Estudis Catalans i la Diputació de Barcelona van fer-li ofrena, al mateix Monestir benedictí, del volum Escrits dispersos d’història aparegut precisament els dies del seu aniversari. L’obra conté textos d’història, assaigs i una selecció d’articles periodístics de temàtica històrica.

Un dels textos és un imprès clandestí, el text d’una octaveta. Escriu el mateix Hilari Raguer: «Aquest és el primer escrit meu que vaig veure imprès. El gran activista Pere Figuera m’havia demanat un text breu per a una octaveta, en protesta per la manipulació franquista de la història de la universitat de Barcelona. Pere Figuera el va fer imprimir i el va difondre copiosament. Me’n sentia tan orgullós que en duia sempre un exemplar a la cartera. Quan em van detenir, el 1951, me’l van trobar i ara és incorporat al sumari, però no van sospitar que en fos l’autor.»

1450 – 1950. En ocasió del 500 aniversari de la Universitat de Barcelona

Els estudiants catalans proclamem la nostra fe indestructible en Catalunya i aixequem la nostra protesta – que no serà ofegada per l’amenaça ni per la repressió – contra aquells que en oprimir calculadament la nostra Pàtria, intenten desnaturalitzar-la i corrompre-la en el terreny cultural.

Entenem que la Universitat és l’organisme a través del qual els pobles elaboren una cultura pròpia i espontània, inspirada en llur tradició. I, per a que aquest postulat sigui una realitat a Catalunya com ho és arreu del món, treballarem i lluitarem, si cal, fins al sacrifici de la pròpia vida.

Per Catalunya i per la llibertat.

VISCA CATALUNYA!

Gener del 1951. Barcelona