1908. Opisso critica el funcionament dels ferrocarrils

El 2013 el periodista i estudiós del dibuix Josep M. Cadena publica a l’editorial Àmbit el recull de dibuixos d’Opisso en el marc de la seva monumental recopilació i estudi dels acudits del setmanari satíric per excel·lència de primers del segle XX, el Cu-cut!. El treball, titulat Opisso (1903-1912) mostra els acudits d’aquest dibuixant. Cadena no només recull els acudits amb la seva fitxa sinó que s’encarrega d’estudiar les caricatures, sovint tan efímeres, per a comprendre plenament la seva significació. Opisso, un dels autors estudiats de Cu-cut!, amb la mentalitat de l’època, es fixa en la realitat de la primera dècada del segle XX i la comenta de forma amena tot usant sovint jocs de paraules innocents o ingenus que traspuen el malestar davant la problemàtica social, política, econòmica del moment.

En aquesta caricatura, retrat molt adient del moment, una noia, guapa i ben abillada, demana el tiquet de transport pel seu maletí a la guixeta Companyia del Nord, una empresa ben important i coneguda aleshores i criticada pel desori organitzatiu, en aquest cas per la pèrdua habitual d’equipatges i pels incompliments horaris. La pregunta concreta de la noia és:

- «Vol fer el favor de fer-me una declaració?»

La resposta de l’empleat, amb el joc de paraules habitual, és fer veure que no se n’ocupen d’aquests tràmits amorosos.

- «Ai, senyoreta, ja no sóc bo per aquestes coses; haurà d’anar a aquells dos joves que la serviran millor que jo.»

La caricatura titulada «A la central del Nord» apareix al número 328 de la dita revista satírica corresponent al 3 de setembre de 1908.